Hlavní obsah

Jak dlouho před spaním přestat jíst a proč

Pozdní večeře i večerní ujídání z ledničky, to všechno jsou zlozvyky, se kterými se setkal každý z nás. Jídlo před spaním ale může být viníkem špatného trávení, nočních můr, nebo dokonce dlouhodobého přibírání na váze.

Foto: Profimedia.cz

Večerní svačinky mohou přivodit noční můry.

Článek

S rozhozenými denními i nočními rituály bojuje v současné době více lidí než obvykle. Kvůli pandemii jsme více doma v pohodlné vzdálenosti od dvířek ledničky a neomezený přístup k potravinám je tak snazší než kdykoliv předtím. Často navíc zůstáváme déle vzhůru, což vede ke svačení v pozdních hodinách.

„I když už nemáte strukturovaný den, nebo máte pocit, že jsou vaše dny nepředvídatelné, je důležité si naplánovat alespoň snídani, oběd a večeři, díky kterým dostane váš den alespoň základní strukturu. Dodržování harmonogramu vám zamezí jíst impulzivně,“ říká dietoložka Bethany Doerflerová pro Huffington Post.

Šest tipů na rychlé obědy a večeře

Styl

Na občasné svačince v noci není nic špatného, ale pokud se z toho stane pravidlo, koledujete si o přibírání na váze a jiné zdravotní potíže.

V kolik hodin byste měli přestat jíst?

„Čím dříve, tím lépe. Svým pacientům doporučuji večeřet v sedm, maximálně v půl osmé večer,“ říká Doerflerová.

Životní styl každého člověka je ale jiný. A ne každý je ranní ptáče. Nejlepší je proto určit si čas podle doby, kdy chodíte spát.

„Žádné pravidlo nejde uplatnit na všechny. Poslední jídlo byste ale měli sníst tři až čtyři hodiny před spaním, aby měl žaludek dostatek času na to jídlo strávit,“ říká dietolog Alexander Ford.

Vše ale také závisí na tom, jak rychlé máte spalování a jaké věci večeříte. Tučná těžká jídla dají více zabrat, než je žaludek zpracuje, u lehkých je to naopak. Je proto důležité vysledovat, jak rychle dokáže váš žaludek dané potraviny zpracovat.

Přerušovaný půst, jak na něj a čeho se vyvarovat

Zdraví

Pokud chodíte spát příliš brzo po jídle, koledujete si o různé zdravotní potíže, včetně zažívacích potíží. Zejména po konzumaci mastných a kořeněných jídel totiž dochází k podráždění žaludku, což může způsobovat nevolnost, nafouknutí či reflux kyseliny, kdy část žaludečních kyselin prosakuje do jícnu. To může způsobovat píchání v krku nebo kyselou pachuť v ústech či pálení žáhy.

„Jíst pozdě a zejména velká jídla může také způsobit nadýmání a všeobecné nepohodlí, které ovlivňuje kvalitu vašeho spánku,“ říká Doerflerová. To potvrzuje i studie z roku 2011, podle které příjem kalorií po 20:00 může zvýšit nejen riziko obezity, ale také zkrátit dobu spánku.

Výzkumy také ukazují, že potraviny konzumované později během dne nejsou tak uspokojivé a zvyšují celkový příjem potravy. Velké nezdravé večeře pak navíc mohou zpomalit váš metabolismus a vést k přibývání na váze.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč jíst více rýže a fazolí

Pod záminkou zdravého životního stylu často vyhledáváme nejrůznější superpotraviny, od kterých očekáváme zázračné schopnosti. Stejnými nebo podobnými...

Výběr článků

Načítám