Hlavní obsah

Jablka nám svědčí více než kdejaké superpotraviny

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablka patří mezi naše tradiční ovoce, na které je náš organismus zvyklý a dokáže tak z něj maximálně vstřebat pro naše zdraví důležité živiny. Svědčí nám tak mnohem více než kdejaké exotické ovoce či superpotravina.

Foto: Profimedia.cz

Dvě jablka obsahují až čtvrtinu doporučené denní dávky vlákniny.

Článek

Jablka obsahují vitamín C, železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Kromě toho obsahují až 91 % vody a také rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.

Dvě jablka například obsahují až čtvrtinu doporučené denní dávky vlákniny a k tomu speciální druh vlákniny, který podporuje důležité střevní bakterie k produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty mohou snížit produkci cholesterolu v játrech a také změnit formu žlučových solí, jež také obsahují cholesterol, díky čemuž se z těla začne uvolňovat jeho vyšší množství.

Dále pak v jablku nalezneme i přírodní sloučeniny polyfenoly. Ty, stejně jako červené víno či zelený čaj, pozitivně působí na snižování hladiny LDL (špatného) cholesterolu a zároveň zlepšují průchodnost krevních cév.

Jablka a rajčata léčí plíce kuřáků, tvrdí vědci

Zdraví

Jablka ale mohou velmi pozitivně působit i na náš sexuální život. Obsahují totiž tzv. florizin, který se podobá ženskému pohlavnímu hormonu estradiolu, který hraje významnou roli při zvlhčení vaginy a v ženské sexuální výkonnosti.

Ne náhodou je tak podle odborníka na výživu Pavla Suchánka Evropská medicína zařazuje mezi vůbec nejzdravější ovoce na našem talíři.

Jak jablka skladovat, aby v nich všechny živiny vydržely co nejdéle

Při správném skladování vydrží především zimní odrůdy, jako je Idared, Jonagold, Šampión nebo Gala až do jara. Je ale důležité, aby před samotným skladováním jablka nebyla potlučená či jinak porušená.

„Rozhodně jablka neumývejte - rychleji by se zkazila,” varuje Tomáš Kořínek ze společnosti Ovocňák.

Za ideální prostor ke skladování je považována tmavá, studená a mírně vlhká místnost, tedy sklep či jiná místnost, kterou lze i větrat. V místnosti by přitom neměla být uskladněna zároveň i zelenina. Jablka totiž během zrání vylučují hormony, které urychlují zrání všeho v jejich blízkosti. Zároveň ale také do sebe nasávají všechny výpary, proto není vhodné jablka skladovat v garáži, kde je skladováno palivo a jiná chemie.

Neobyčejný jablečný ocet – poslouží v kosmetice, jako lék i pochutina

Zdraví

Důležité také je skladovat je ve správném nosiči, nejlépe v klasické umělohmotné přepravce či dřevěných „lískových” krabicích, které mají otvory ze dna i po stranách.

„Doporučuji skladovat jablka jen v jedné vrstvě. Sice to není moc úsporné na prostor, ale rychleji tak odhalíte případnou hnilobu a nestane se vám, že byste museli kvůli jednomu shnilému jablku vyhodit celou přepravku,” radí Tomáš Kořínek.

Jak jablka zpracovat

  • Křížaly

Jablka stačí umýt, nakrájet na tenké plátky, a potom v sušičce nebo v troubě na 50 ℃ sušit tak dlouho, dokud nebudou křupavé. Takže několik hodin, záleží na šíři plátků a výkonu spotřebiče.

  • Mošt

Mošt sice vyrobíte i v kuchyni s pomocí klasického odšťavňovače, ale budete mít velké ztráty. Mnohem lepší je tak vsadit na profi stroje nejrůznějších moštáren či palíren. Pozor, čerstvý, neošetřený mošt velmi rychle kvasí, proto ho při větším množství musíte pasterizovat či zamrazit.

  • 100% pyré či přesnídávka

Jablka stačí opláchnout, nakrájet na malé kousky a podusit krátce v hrnci s trochou vody. Poté vše rozmixovat tyčovým mixérem. V lednici vám vydrží v čisté sklenici několik dnů, pokud ho chcete uchovat podobně jako marmelády, je potřeba ho sterilizovat, ať už v troubě, nebo třeba v zavařovacím hrnci asi 20 minut.

  • Ovocné plátky

Nejprve si připravte jablečné pyré, které pak nalijte na silikonovou vrstvu do sušičky nebo na pečicí papír do trouby a při 50 ℃, abyste nezničili vitamíny, pečte 10 hodin, podle potřeby i déle.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi znovu objevují zapomenuté kdoule

Ovoce kdoule začíná zajímat více lidí. Dá se využít na mnoho způsobů. Zájemci si z něho mohli v minulých dnech uvařit marmeládu ve Vernerově mlýně na Lounsku....

Sedm druhů potravin, které nám ničí zuby

Za nezdravým chrupem stojí mnohdy zdánlivě nevinně vyhlížející potraviny. Víte třeba, že kyselé okurky a kyselé salátové zálivky patří mezi hlavní viníky...

Výběr článků

Načítám