Hlavní obsah

I ženy s epilepsií mohou mít dítě

Právo, Petr Veselý

Kolem epilepsie, kterou u nás má asi 100 000 lidí, existuje řada falešných mýtů. Jeden z nich se týká toho, že epileptička nesmí otěhotnět. Není to pravda. Naprostá většina epileptiček dítě mít může. Měla by však být v péči neurologa specialisty.

Článek

Za neuroložkou MUDr. Janou Zárubovou přišla vylekaná pacientka. Lékařka má na klinice sv. Klimenta v Praze na Letné poradnu určenou právě epileptičkám, které chtějí otěhotnět. Gynekolog prý těhotné ženě řekl, že s epilepsií nemůže mít dítě. Dokonce jí doporučil interrupci. Při tom neurolog proti jejímu těhotenství prý nic neměl. Žena byla vyplašená a zmatená.

Tento případ není nijak výjimečný. Řada lékařů nedoporučuje epileptičkám, aby měly dítě. Při tom ho většina z nich mít může. Za určitých podmínek. Za jakých, v tom jim dokáží poradit právě neurologové specializovaní na léčbu této choroby.

Je však nejlepší, když pacientky přijdou před tím, než se pokusí otěhotnět. Pokud přijdou a jsou už v jiném stavu, tak pro ně ani specialista mnoho udělat nemůže.

Vyladit léky, zmapovat rizika

Mzdová účetní byla tři roky bez epileptických záchvatů. Brala na nemoc dva léky. Přišla za doktorkou Zárubovou s tím, že by chtěla mít miminko. Lékařka ji poslala na EEG a další vyšetření. Ukázalo se, že by místo dvou prášků mohla brát jeden, navíc takový, který je výhodnější pro těhotnou a později i kojící ženu.

Účetní také tři měsíce užívala kyselinu listovou, která snižuje riziko vývojových vad budoucího plodu. Lékařka jí vyšetřila i hladinu vitamínu B12 a homocysteinu, ale zároveň si ověřila, jestli žena nemá genetickou dispozici ke zvýšenému riziku potratu. Prostě snažila se zjistit, jak na tom pacientka je.

Žena měla velmi rozkolísanou menstruaci, což je u epileptiček problém. Lékařům se to podařilo zlepšit pomocí hormonů. Byl to ale docela náročný krok. Zvýšené hladiny estrogenů totiž zvyšují riziko epileptických záchvatů. Léčbu je potřeba velice citlivě nastavit tak, aby ženě pomohla s menstruací a epilepsii nezhoršila.

Fotky, které pacienty báječně uklidňují

Povedlo se a účetní otěhotněla. Poradnu doktorky Zárubové navštěvovala celou dobu těhotenství, protože nabízí komplexní péči, včetně péče genetiků a gynekologů. Během těhotenství lékaři velice pečlivě sledovali vývoj plodu, kvůli možnému riziku vývojových vad.

Žena porodila zdravého chlapečka a poslala doktorce Zárubové jeho fotku. Lékařka si ji dala do svého alba. Z víc než tří set pacientek, které úspěšně přivedla k porodu, jí poslalo fotku svého dítěte šedesát z nich. Obvykle album ukazuje maminkám, které za ní přijdou s očima navrch hlavy, poněvadž jim lékař řekl třeba to, že léky na epilepsii ohrožují zdravý vývoj budoucího plodu. Snaží se jim vysvětlit, proč to většinou bývá trochu zjednodušující tvrzení a pokouší se je uklidnit. Album prý funguje báječně. Když většina žen vidí šťastné maminky a jejich zdravé děti, řekne si, proč by to nezvládly i ony.

Doktor jí řekl, že nesmí kojit

Doktorce Zárubové volala maminka, která se chtěla pochlubit, že šťastně porodila zdravou holčičku. Ale také s ní potřebovala probrat jeden docela vážný problém. Lékař jí řekl, že nesmí kojit, když bere antiepileptika. Co má dělat?

Doktorka ji uklidnila. Její typ léků přechází do mateřského mléka jen minimálně. To, na co si musí dávat pozor, je epileptický záchvat. Přínos léků daleko převyšuje jejich možná rizika, která jsou navíc malá. Také je dobré si uvědomit, že dítě bylo vlivu antiepileptik vystavené devět měsíců. A narodilo se zdravé.

I když rizika léků není dobré podceňovat, je zbytečné z nich na druhou stranu dělat drama. Proto by je neměla vysazovat. Kojit s nimi může. Pokud to bude potřeba, vysvětlí to panu doktorovi sama.

"Složitější to bývá tehdy, když pacientka užívá léky, které se do mateřského mléka dostávají víc," říká doktorka Zárubová. "Ale i tehdy je možné upravit dávkování a dobu užívání tak, aby se jejich množství v mléce snížilo co nejvíc." Samozřejmě jsou epileptičky, které nemohou mít děti. Protože se jim nedaří otěhotnět, nebo mají tak těžkou epilepsii, že by záchvaty ohrozily zdraví nebo život plodu a v některých případech i jejich život.

"Osmdesát až devadesát procent pacientek s epilepsií však dítě mít může," zdůrazňuje doktorka Zárubová.

Specializovaná centra

Ženy z Prahy a Brna, nebo z jejich okolí, se mají možnost poradit o možném těhotenství v některém ze čtyř specializovaných center pro léčbu epilepsie. Kontakty najdou na www.clpe.cz , na konci úvodní stránky v kapitole Seznam Center pro epilepsie. Do poradny doktorky Zárubové se lze objednat na pražském telefonu 222 313 000. Epileptičky, pro které je to do Prahy nebo do Brna daleko, se mohou obrátit na neurologické oddělení krajské nemocnice svého kraje. V naprosté většině případů tam pracuje neurolog specializovaný na léčbu epilepsie. Ten by jim měl kvalifikovaně poradit. Užitečnou adresou je také www.epilepsie.cz , kde se dozvědí víc o nemoci a zároveň je tam internetová poradna. Prostřednictvím občanského sdružení Epi-rodina mohou hledat citovou podporu, navíc v něm najdou lidi, kteří mají spoustu užitečných zkušeností s tím, jak normálně žít i s epilepsií. Kontakt najdete na: www.er-sme.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Epilepsie je nemoc jako každá jiná

Epilepsie, lidově zvaná padoucnice, patří mezi nemoci, které jsou stále ještě obestřeny nejrůznějšími mýty. Většinou se projevuje záchvaty. Některé vypadají...

Epilepsie se nevyhýbá ani dětem

Epilepsii (lidově padoucnici) může dostat kdokoliv a kdykoliv. Je třeba mít stále na paměti, že není ničí chybou. Je zbytečné se obviňovat a hledat viníka...

Výběr článků

Načítám