Hlavní obsah

I hodina cvičení týdně pomáhá v boji proti depresi

Novinky, bok

Pravidelné cvičení přináší člověku mnohá pozitiva. Kromě regulace váhy také například funguje jako skvělá prevence proti budoucímu možnému výskytu deprese. Podle nejnovější australské studie se na psychickém zdraví v pozitivním slova smyslu podepíše i pouhá hodina cvičení týdně.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelný pohyb je podle vědců to nejlepší, jak si zajistit duševní pohodu a zdraví. Ilustrační foto

Článek

Výsledky studie, publikované v časopise American Journal of Psychiatry, vycházejí z dat dlouhodobého výzkumu, který po 11 let sledoval přes 22 000 Norů. Vědci u nich během té doby sledovali nejen jejich cvičební návyky, ale také projevy úzkostí nebo deprese na počátku a na konci tohoto časového úseku.

Na počátku sledovaného období uvedlo 12 procent respondentů, že necvičí, zbytek uváděl více či méně pravidelné aktivity v rozmezí od 30 minut po více než čtyři hodiny týdně.

Na konci sledovaného období se u 7 % sledovaných rozvinula deprese, devět procent lidí trpělo úzkostí. Mezi cvičením a pozdějším výskytem úzkosti vědci žádnou spojitost nenašli, zato objevili spojení mezi cvičením a pozdějším případným výskytem deprese.

Málo cvičení, častější deprese 

Jedinci, kteří na počátku uvedli, že necvičí, měli o 44 % vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine deprese než u těch, kteří cvičili alespoň jednu či dvě hodiny týdně. U lidí, kteří cvičili více, nebyly prokázány žádné výhody navíc.

Jak odborníci dodávají, nejzajímavější na tom je, že nemusí jít o nijak intenzivní pohybové aktivity. Podobné pozitivní výsledky na duševní zdraví má podle jejich zjištění jak aktivita velmi vyčerpávající, i ta, při které se člověk sotva zpotí. Jako velmi přínosné se tak jeví i oblíbené činnosti jako rychlejší chůze nebo jízda na kole, uvádí server Time.

Kromě pozitivních vlivů na duševní zdraví je samozřejmě znatelné i celkové zlepšení zdravotního stavu člověka. Podle American Heart Association a World Health Organization (Světová zdravotnická organizace) má cca 150 minut středně až vysoce intenzivní fyzické aktivity týdně pozitivní vliv například na zlepšení kardiovaskulárního systému.

„Máme tak dobré důkazy toho, že fyzická aktivita může pomáhat v boji s depresí. Proto navrhujeme, aby byla využívána spolu s běžnými léčebnými metodami při již probíhající léčbě deprese,” uvedl autor studie Samuel Harvey. „Samozřejmě naše studie na prvním místě ukazuje, že cvičení je vhodné jako prevence, která může lidi před projevy deprese dopředu ochránit,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč je jóga klíčem k lepší paměti

Vědci zjistili, že důchodci, kteří pravidelně cvičí jógu mají silnější prefrontální kůru. Tato oblast mozku se podílí na kognitivních funkcích, včetně paměti....

Výběr článků

Načítám