Hlavní obsah

I falešný smích dokáže pomoci při úzkostech

Smích je nejlepší lék. Věta, kterou alespoň jednou za život slyšel každý z nás. O to překvapivější je, že staví na reálných poznatcích. Vědci totiž zjistili, že smích má opravdu prokazatelné pozitivní vlastnosti na naše tělo. A to dokonce i v případě, že se jedná o smích předstíraný.

Foto: Profimedia.cz

I předstíraný smích může mít pozitivní vliv na naše tělo.

Článek

Průzkumy ukazují, že každý dospělý se průměrně zasměje 17krát denně. Málokdo si přitom uvědomuje, že právě smích je pro tělo nesmírně přínosný. „Fyzický akt smíchu, tedy pumpování bránice nahoru a dolů, aby se vytlačil vzduch z plic, spouští endorfinový systém v mozku,“ říká Robin Dunbarová, profesorka evoluční psychologie z Oxfordské univerzity.

„Endorfiny způsobují uvolnění, pocity štěstí a jak se zdá, dokonce tlumí vlastnosti kortizolu, stresového hormonu,“ říká Dunbarová. Endorfiny také pomáhají uvolňovat oxid dusnatý, chemickou látku, která pomáhá uvolnit napjaté svaly a zesiluje účinky proti stresu. Oxid dusnatý také rozšiřuje krevní cévy, což může pomoci vysvětlit, proč bylo prokázáno, že smích snižuje krevní tlak.

Důsledkem těchto chemických změn je, že se cítíme lépe po psychické stránce. Studie Basilejské univerzity ve Švýcarsku z roku 2020 dokonce zjistila, že čím více se lidé během dne smáli, tím méně se cítili ovlivněni stresujícími událostmi.

I falešný smích léčí

Zatímco přirozený, spontánní smích má nejsilnější dopad na naše tělo, existují důkazy, že i předstíraný smích může snížit naši reakci na stres. Jak je to možné?

„Když zapojíte obličejové svaly, které se automaticky aktivují při úsměvu či smíchu, odešle se zpětná vazba do mozku, který pak uvolní chemické posly – například serotonin – kteří zlepšují vaši náladu,“ vysvětluje doktorka Natalie van der Walová, docentka z Delft University of Technology.

Pět důvodů, proč se každý den smát

Zdraví

Díky tomuto zjištění vznikají po celém světě hodiny terapie smíchu, které podporují i samotní lékaři. Při takzvané józe smíchu účastníci provádějí cvičení, která jim vykouzlí úsměv na tváři. Tancují, tleskají, zpívají, říkají slova, která znějí podobně jako smích, a dokonce smích i předvádějí.

„Kromě toho se v praxi používá také jógové dýchání, které zpomaluje dech, a meditace, která může zvýšit její účinky na snížení hladiny stresu,“ říká terapeutka jógy smíchu Emma Jenningsová pro Daily Mail.

Tato kombinace se zdá být účinná. Přehled studií o terapii smíchem, publikovaný v časopise Social Science and Medicine v roce 2019, zjistil, že 18 z 19 studií prokázalo jasné snížení stresu u lidí, kteří vyzkoušeli terapie smíchem.

Pozitivní přístup k životu jako prevence onemocnění srdce

Zdraví

Výsledky na sebe navíc nenechají dlouho čekat. Studie z roku 2021, provedená výzkumníky v Německu a Kanadě, zjistila, že i pouhé 30minutové sezení může snížit hladinu kortizolu. Právě toto zjištění vedlo k tomu, že škola Brighton Girls School nabídla svým studentům lekce smíchu.

I jóga smíchu začíná být čím dál tím populárnější, někteří lékaři ji dokonce začali svým pacientům doporučovat podobně jako třeba lázně.

Smích je pro naše tělo tedy opravdu důležitý. „Pokud vás nelákají hromadné lekce, najděte si něco, co vás alespoň na minutu denně rozesměje a udělejte z toho rituál, podobně jako je například čištění zubů. Čím dříve si z toho vytvoříte zvyk, tím snazší to bude,“ říká Natalie van der Walová.

Reklama

Související články

S podzimní depresí pomůže smích a pohyb

Endorfinu (tzv. hormonu štěstí) mám na podzim vždy zoufale málo. Místo slunečních paprsků dešťové kapky, místo šatů teplý kabát a místo zmrzliny hrnek horkého...

Pět důvodů, proč se každý den smát

Bude to znít jako klišé, ale život nebývá mnohdy jednoduchý. Je plný zvratů, kotrmelců a situací, kdy doslova nevíte, jak z nich ven. Přitom existuje...

Výběr článků

Načítám