Hlavní obsah

Hořká čokoláda podle vědců léčí hypertenzi

Hořká čokoláda je nejen chutná laskomina, ale také snižuje krevní tlak. Studie, kterou publikovala Americká kardiologická asociace, dospěla k závěru, že látky zvané flavonoidy obsažené v hořké čokoládě pomáhají hladkému fungování cév. Pravděpodobně tak snižují riziko srdečních onemocnění.

Hořká čokoláda podle vědců léčí hypertenzi

"Předešlé studie nasvědčují tomu, že potraviny bohaté na flavonoidy, jako jsou ovoce, zelenina, čaj, červené víno a čokoláda, mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém. Poslední studie se věnovala výhradně vlivu hořké čokolády na snížení krevního tlaku u lidí s hypertenzí," řekl doktor Jeffrey Blumberg z Bostonské univerzity, který výzkum vedl.

Spolu s kolegy sledoval muže a ženy s vysokým krevním tlakem. Během patnácti dnů polovina z nich mlsala denně 100 gramů speciálně vyrobené, na flavonoidy bohaté hořké čokolády, zatímco druhá polovina jedla čokoládu bílou. Ta obsahuje stejné látky jako hořká, ovšem kromě flavonoidů.

Bílá čokoláda nepomáhá

U dobrovolníků pochutnávajících si na hořké čokoládě klesl jak systolický, tak diastolický tlak, zatímco u těch, kteří jedli čokoládu bílou, nedošlo k žádné změně.

"Toto není jen statisticky významný, ale především klinicky podstatný výsledek. Došlo k takovému snížení krevního tlaku, jako kdyby pacienti dodržovali přísnou dietu," uvedl Blumberg.

Podle výsledků pozorování hořká čokoláda zároveň pomáhá při využití inzulínu, snižuje hustotu lipoproteidů a hladinu cholesterolu v průměru o deset procent.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Mlsáte rádi hořkou čokoládu?
Anketa
Mlsáte rádi hořkou čokoládu?
Ano
89.5 %
Ne
10.5 %
Celkem hlasovalo 1286 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků