Hlavní obsah

Hltání a zlozvyky při jídle vedou k obezitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Lidé, kteří řeší pocit hladu tím, že jedí rychle až do pocitu úplné sytosti, se s třikrát větší pravděpodobností propracují k nadváze. K tomuto závěru došli japonští vědci, podle nichž problém ještě více prohlubuje snadná dostupnost fastfoodů a mizící správné stravovací návyky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky japonské studie, zveřejněné v odborném časopise British Medical Journal, osvětlují, jak styl konzumace jídla může přispět k epidemii obezity, rozdmýchávané rostoucím vlivem hojnosti a nadbytku ve stylu Západu v mnoha částech světa.

Světová zdravotnická organizace (WHO) řadí mezi obézní zhruba 400 miliónů lidí, z toho 20 miliónů dětí ve věku do pěti let. Vhledem k tomuto nepříznivému trendu stoupá riziko chorob jako cukrovka typu dva či srdeční problémy.

Odborník Hirojasu Iso a jeho kolegové z Ósacké univerzity v zájmu studie zpovídali ohledně stravování více než 3000 japonských dobrovolníků ve věku od 30 do 69 let. Asi polovina mužů a o něco více než polovina žen uvedli, že jedí až do pocitu úplné sytosti. Přibližně 45 procent mužů a 36 procent žen přiznalo, že hltají jídlo rychle.

K hltání vedou zlozvyky jako sledování televize při jídle

Ti, kteří připustili, že jedí do úplné sytosti a rychle, byli s třikrát větší pravděpodobností obézní než lidé, kteří jedí dopolosyta a pomalu. Vědci označili za příčinu jak dostupnost levného jídla konzumovaného ve velkých porcích, tak zlozvyky, jako třeba sledování televize při jídle.

S cílem potírat nepříznivý efekt nešvaru, jímž je rychlé hltání a přejídání mezi dětmi se sklonem k obezitě, badatelé rodičům radí, aby své potomky vedli k pomalé konzumaci potravin v klidném prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

Husa je tradiční královnou posvícenské tabule

Není to vůbec náhoda, že se husa stala zlatým hřebem podzimních hostin při posvícení. V té době má totiž nejchutnější maso, neboť se celé léto pásla na zeleném...

Výběr článků

Načítám