Hlavní obsah

Hiruditerapii - léčbu pomocí pijavic vyhledává čím dál víc lidí

LOS ANGELES

Léčba pomocí pijavic začíná být na celém světě velmi populární. Podstupují ji i takové celebrity jako je Demi Moorová, která je využila ve svém detoxikačním programu k uvolnění tzv. detoxikačních enzymů.

Článek

Pijavice lékařská vypouští do těla více než sto léčebných látek. Předně se jedná o hirudin - látku podobnou heparinu, která dokáže ředit krev, ale také  analgetika, vasodilantancia, látky s antibiotickými účinky, antihistaminika a spoustu dalších látek, majících léčebný účinek.

Hiruditerapie je doporučována například u onemocněních - srdce,  vysokého krevního tlaku, křečových žíl, flebotrombózou, tromboflebitidou, bércovými vředy, diabetickou nohou, bronchitidou, astmatem, glaukomem, aterosklerózou, chronickou zácpou, či imunitního systému s kožními projevy (alergie, psoriáza,ekzémy) a gynekologických problémů (zánět vaječníků, dělohy, neplodnost) apod. Naopak se tato léčba nedoporučuje v  těhotenství, při těžké anémii a nízkém krevním tlaku.

Celebrity pomocí pijavic detoxikují tělo

Demi Mooreová si prý nechala pijavice přiložit proto, aby jí do krve uvolnily "detoxikační enzymy". "Detoxikuje vám krev... v podstatě chvilku trošku krvácíte a vaše zdraví se optimalizuje. Já se teď cítím skvěle zbavená jedů," dodává Mooreová.

Při jednom sezení se z pravidla přikládají 1 - 12 pijavek. Délka léčebného sezení je různá, od 30 - 120 minut. Po napití se pijavka sama pustí, ranky pak mohou ještě 3 -24 hodin krvácet. V místě přisátí se vytvoří stroupek, který při hojení svědí a není dobré jej škrábat z důvodu zanesení infekce. Také reakce v okolí přisátí pijavky může být různá a je na zkušeném hirudoterapeutovi, aby ji vyhodnotil.

"Díváte se, jak bobtnají vaší krví... když jsou pořádně nacucané, prostě se odvalí, jako by vyklopýtaly z baru," líčila Mooreová pro BBC News.

Herečka je prý pevně přesvědčena o účinnosti této léčby a má v úmyslu nechat se "vysát" znovu. "Dostala jsem jen čtyři pijavky a cítila jsem se trochu ošizená," postěžovala si.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám