Hlavní obsah

Dvouminutový sprint je pro srdce příznivější než hodinový poklus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aberdeen

Dvě minuty intenzivního tréninku denně mohou být pro zdraví srdce a cév důležitější než pomalé cvičení trvající hodinu a půl. Podle vědců sníží dvouminutový sprint hladinu tuků v krvi třikrát více než hodinu a půl trvající poklus či rychlá chůze.

Foto: Profimedia.cz

Sprint je podle vědců pro srdce zdravější než běh na dlouhou trať.

Článek

Přitom lékaři v posledních letech doporučují právě rychlou chůzi jako nejlepší prevenci onemocnění srdce a cév. Doktor Stuart Gray z University of Aberdeen zjistil, že dvouminutový sprint je v prevenci onemocnění oběhové soustavy mnohem účinnější než hodinu a půl trvající rychlá chůze.

Provedl experiment, při němž nechal jednu část osob třicet sekund sprintovat a čtyři minuty odpočívat, to se opakovalo čtyřikrát za sebou s tím, že během třiceti sekund cvičící sprintovali na maximální výkon. Druhá skupina osob pravidelně hodinu a půl rychle chodila. Druhý den po cvičení dal doktor Gray všem osobám sníst velmi tučnou stravu – chléb s majonézou a sýrem. A měřil pokles hladiny tuků v krvi krátce po jídle, neboť rychlost poklesu volných triglyceridů souvisí s rozvojem onemocnění srdce a cév.

Zatímco po rychlé chůzi poklesla hladina tuků o 11 procent ve srovnání s kontrolní skupinou, která se nepohybovala vůbec, u skupiny sprintující denně dvě minuty byl pokles o 33 procent, tedy třikrát vyšší než u skupiny chodící rychle hodinu a půl denně.

„Ačkoli může mírná intenzita cvičení v delších časových úsecích prospět zdraví srdce a cév a chránit je před chorobami, objevy naší studie dokazují, že intenzivnější krátké intervaly cvičení mohou být v prevenci těchto onemocnění ještě účinnější a zaberou méně času,“ tvrdí doktor Gray. Délka cvičení je prý podle něj zásadní, neboť lidé odmítají pohyb také proto, že zabírá moc času.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám