Hlavní obsah

Delší spánek pomůže ovládat chutě na sladké, stačí i dvacet minut navíc

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi zaryté milovníky sladkého, kteří si i přes veškeré snahy nedokážou odepřít oblíbený zákusek? Pokud v průběhu dne bojujete s podobnými chutěmi, na vině může být podle nejnovější studie nedostatek spánku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle výzkumníků z King's College v Londýně mají lidé, kteří málo spí, daleko menší vůli, když jde o nezdravé mlsání. Vědci zjistili, že skupině lidí, kteří spali méně než sedm hodin denně a zkusili si „přispat” průměrně o 21 minut déle, se snížil příjem nezdravých nebo přidaných cukrů o téměř 10 g. To odpovídá zhruba jedné půlce čokoládového zákusku s polevou. Skupině se rovněž snížil příjem sacharidů.

Vědci tak ze studie vyvozují, že spánková deprivace způsobuje to, že mozkové buňky reagují silněji na nezdravé potraviny. To nás vede k silným chutím na sladké i slané, kvůli čemuž pak přibíráme.

To ostatně potvrdila podle Daily Mailu i dřívější studie, která došla k závěru, že vinou spánkové deprivace do sebe dostáváme průměrně o 386 kalorií denně více, než když jsme dostatečně odpočatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám