Hlavní obsah

Co všechno se v našich životech zlepší, vydržíme-li měsíc bez alkoholu

Vánoční svátky se v mnoha českých, ale i britských domácnostech nesly v duchu hodování a konzumace alkoholu. Kromě úpravy jídelníčku se proto miliony Britů připojují ke každoroční výzvě Dry January (Suchý leden), kdy se na celý měsíc zříkají jakéhokoli alkoholu. Odborníci na zdraví je v tomto kroku jednoznačně podporují a všem nerozhodnutým ukazují, jaké benefity je čekají, pokud se k výzvě připojí.

Foto: Profimedia.cz

Proč se vyplatí dát si pauzu od alkoholu.

Článek

Jeden měsíc bez alkoholu jednoznačně stačí k tomu, aby lidé sami viděli příznivé účinky na zdraví jedince.

Jak ukázala nejnovější vědecká studie Sussexské univerzity, po měsíci abstinence člověk získá nejen větší kontrolu nad svou konzumací alkoholu, ale také pocítí příliv energie, kvalitnější spánek, výrazné zlepšení sexuálních funkcí či zlepšení stavu pokožky a snížení hmotnosti.

Co s tělem po čtyřicítce dělá alkohol

Zdraví

Sklenička alkoholu se občas jeví jako ten nejlepší nápad, jak ze sebe setřást stres po těžkém pracovním dni. Výzkumy ale ukazují, že z dlouhodobého hlediska může alkohol duševní stav spíše zhoršit, a dokonce vést ke zdravotním i psychickým problémům.

Totéž platí i u kvality spánku. Mnozí lidé si dávají sklenku před spaním, aby se jim lépe spalo. Možná poté snáze usnou, nicméně alkohol způsobuje, že se probouzejí uprostřed noci, což výrazně znehodnocuje celý spánkový cyklus.

Konzumace alkoholu se navíc podepisuje i na stárnutí pokožky. „Alkohol působí jako diuretikum, kvůli čemuž se z těla vylučuje nejen více vody, ale i všech minerálů a nutričních látek, což může vést k matnému vzhledu pleti, k vráskám kolem očí a ke snížení elasticity pokožky,” vysvětluje pro Le Figaro dermatoložka Elisabeth Berrissoulová.

Alkoholické nápoje rovněž obsahují kalorie, a to sedm kalorií na gram alkoholu. Pokud pijete, tělo přestane metabolizovat potravu a soustředí se primárně na odbourávání alkoholu, což vede k nadbytku inzulinu v krvi a zvýšené glykemii v krvi.

Trvalejší pití alkoholu tak může přispět k rozvoji rezistence vůči inzulinu. To je jeden z rizikových faktorů steatózy, poškození tkáně jater, které vede k jejich ztučnění.

Nenápadná závislost aneb Proč raději nepít

Styl

Zřeknutím se alkoholu alespoň na měsíc tak svému organismu značně ulehčíte a odborníci věří, že i do budoucna poté budete na konzumaci alkoholu pohlížet jinak. Pití alkoholu totiž opravdu není normální a ve větší míře a četnosti může mít na organismus mnohem horší dopady než tvrdé drogy.

Podle francouzské Agentury pro veřejné zdraví a francouzského Národního institutu proti rakovině se doporučuje, aby muži a ženy nepili více než dvě sklenky vína denně a ne více než deset sklenek za týden.

Reklama

Související články

Varování: Desetina žen nezřízeně pije

Desetina Češek pije alkohol způsobem, který může ohrozit jejich zdraví. A polovina těch léčených má závislost i na jiné droze nebo lécích.

Výběr článků

Načítám