Hlavní obsah

Co nikdy neříkat abstinentům

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte ve svém okolí kamarády, kteří přijali výzvu suchý únor nebo se z nich stali abstinenti? Pak nakládejte se slovy opatrně. I dobře míněné vtipy totiž mohou napáchat škody. Jakým dotazům a poznámkám se raději vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

K pití nikoho nepřemlouvejte.

Článek

Existuje mnoho různých důvodů, proč se lidé vyhýbají alkoholu. Pro některé se jedná o dočasnou záležitost nebo třeba sázku, jiní nepijí z důvodu zdravotních obtíží, nebo dokonce prohlubující se závislosti.

Přesto je pití alkoholu považované za společenskou normu a lidé, kteří abstinují, si často vyslechnou poznámky, které je mohou mrzet, nebo dokonce podkopat jejich vůli. Jakých vět je lepší se vyvarovat?

Proč nepiješ?

Pokud vám někdo sdělí, že nepije, není potřeba vysvětlení, a to zejména v případě, že spolu nemáte důvěrný vztah. Vyvarujte se poznámek ohledně případného těhotenství nebo problémů s pitím.

„Je důležité si uvědomit, že tázáním vyvíjíte tlak a dochází k narušení osobního prostoru. Obecně je v těchto případech ideální přístup přijmout informaci a neposuzovat ji,“ říká psycholožka Hannah Wertzová pro Huffpost.

Sklenička alkoholu denně může zvyšovat riziko poruchy srdečního rytmu

Zdraví

Nemůžeš si dát alespoň jeden drink?

Ať už se za abstinencí skrývá cokoliv, vyvíjení tlaku, když neznáte celý kontext, může být velmi škodlivé.

Přemlouváním dokazujete nedostatek respektu k volbě, kterou daný jedinec udělal, a to možná z choulostivých nebo bolestných důvodů.

Tolik jsme si užili, když jsme spolu pili

Lidé, kteří se zřekli alkoholu, se obvykle obávají toho, jak na jejich rozhodnutí bude reagovat jejich blízké okolí. Poznámky na téma, že se střízlivostí se vytrácí zábava, mohou být proto obzvláště zraňující.

„Navozuje to pocit, že hodnota daného člověka klesla, když nepije, a to je přece nesmysl,” říká Wertzová.

Pak se nemá cenu setkávat

Někdo, kdo se zotavuje ze závislosti, se bojí toho, že se jeho nový životní styl stane překážkou i v osobní životě. Bojí se opuštění a nepřijetí.

Místo nemístných poznámek se proto zaměřte na aktivity, během kterých se nepije alkohol. Vyzkoušejte například nový sport nebo hraní her. Alkohol by ve vašem přátelství nikdy neměl hrát hlavní roli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám