Hlavní obsah

Clonaid prý pokračuje v klonování, v Česku má být trestné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americká společnost Clonaid, která v prosinci 2001 údajně přivedla na svět první klonované dítě, na svých internetových stránkách zveřejnila další výsledky své činnosti. Podle zprávy z konce března se v několika zemích světa mělo narodit osm klonovaných dětí. Česká vláda by se příští týden měla zabývat návrhem, který klonování staví mimo zákon.

Foto: Archiv SDK EUROPE WORLD BATTLE TOUR

Street Dance Kemp

Článek

Clonaid na svých internetových stránkách uvádí, že se na tuto společnost obrátily tisíce rodin z řad celebrit, ekonomů či politiků. "Právě pracujeme na zakázce pro ministerského předsedu, jehož syn byl zabit," píše mimo jiné Clonaid ve zprávě datované 4. května.

Ve zprávě z konce března uvádí, že se během února a března letošního roku narodilo osm klonovaných dětí. Narodit se měly v Austrálie, Brazílii, Španělsku, Itálii, Anglii, Hong Kongu a dvě v Mexiku. Každý měsíc firma provede údajně 10 až 15 implantací klonovaných embryí.

Za klonování v Česku až 12 let vězení

Návrh, který počítá s tím, že by klonování lidské bytosti bylo v Česku trestným činem, za který by viníkovi hrozilo až 12 let vězení, vypracovalo ministerstvo spravedlnosti. Informovala o tom v nedělních Událostech Česká televize. Porušením zákona by přitom měl být již jen pokus o vytvoření lidské kopie.

Podle jednoho z předkladatelů návrhu Pavla Šámala jsou jakékoli pokusy o klonování lidí nepřípustné. Legislativní ošetření otázky klonování by přivítali i vědci, které Česká televize oslovila. Se zákazem klonování živých či mrtvých lidí počítá i tzv. Akční plán Rady Evropy z roku 1997.

Například ve Spojených státech nesmí být ze zákona využívány daňové prostředky na vývoj a praktické využití klonování lidí. Ze soukromých zdrojů se však podobné metody mohou rozvíjet bez omezení.

První klonované dítě

Zatím naposledy s prohlášením, že se jí podařilo naklonovat lidské embryo, přišla v prosinci minulého roku americká společnost Advanced Cell Technology Inc. Podle tehdejšího vyjádření se jednalo o zopakování úspěšného pokusu z listopadu 2001.

První informace o pokusech klonovat lidi pronikly na veřejnost v březnu 2001, kdy své projekty zahájily společnost Clonaid a tým profesora Kentucké univerzity Panose Zavose. Především Clonaid pojal celý projekt čistě komerčně. Za úspěšné naklonování jedince inkasuje 200 tisíc dolarů a za pouhé uskladnění buněk pro případ úmrtí milované osoby 50 tisíc dolarů.

První naklonované dítě se pak mělo narodit v prosinci 2001. Měla jím být 3,1 kilogramu vážící holčička, která byla pojmenována Eva. Clonaid narození dítěte však do této doby prozatím důvěryhodně nedoložil. K narození klonu byli a jsou skeptičtí odborníci na reprodukční medicínu.

Anketa

Co si myslíte o klonování?
klonování lidí je neetické
42,9 %
v klonování lidí nevidím problém
21,7 %
klonování bych povolil/a jen pro lékařské účely
35,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 627 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám