Hlavní obsah

Choďte spát o hodinu dříve. Neprohloupíte

Právo, jpl

Jedním z důsledků šíření nemoci covid-19 se stala často dlouhodobá nutnost pracovat nebo se učit z domova. Mnozí si proto zvykli být vzhůru večer déle, a naopak si ráno trochu pospat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci už dříve potvrdili, že lidé označovaní jako sovy trpí depresemi dvakrát více než ti, co pravidelně vstávají brzy, a to bez ohledu na to, jak dlouho spí. Protože ale deprese samy ovlivňují náš spánek, dlouho se nevědělo, proč tomu tak vlastně je.

Zdá se, že hřebíček na hlavičku uhodil až Iyas Daghlas, student Harvardovy univerzity v americké Cambridgi. Vědci, které na řešení problému přizval, využili pro výzkum databáze dvou firem provádějících analýzu dědičné hmoty (DNA) obyvatel Spojeného království. Získali tak údaje o 850 tisících Britů, z nich plných 85 tisíc nosilo celý týden na těle sní­mač zaznamenávající spánek a 250 tisíc vyplnilo dotazník o tom, jak spí.

Jak se během veder dobře vyspat

Styl

Třetina respondentů se označila za skřivany vstávající brzy ráno, devět procent rádo ponocuje a zbytek se pohyboval někde mezi oběma skupinami. V průměru Britové usínají hodinu před půlnocí a probouzejí se v šest ráno.

K dalším úvahám badatelům posloužily anonymizované lékařské záznamy, elektronické předpisy na léky a údaje o zjištěných depresích.

Je náchylnost k brzkému vstávání podmíněna dědičně a souvisí s menší pravděpodobností vzniku depresí? Daghlas s kolegy odpovídá na obě otázky dvakrát jednoznačně ano.

Den a noc

Chodíte-li spát v jednu v noci a nově začnete usínat už o půlnoci, při stejně dlouhém spánku snížíte nebezpečí, že vás postihne porucha psychiky projevující se snížením až vymizením schopnosti prožívat potěšení, pocity úzkosti a patologickým smutkem, téměř o čtvrtinu.

Jestliže budete uléhat ke spánku už v jedenáct večer, potom omezíte pravděpodobnost, že upadnete do deprese, asi o 40 procent.

Smutek versus deprese aneb Kdy je čas vyhledat odbornou pomoc

Zdraví

Jak si poznatky amerických výzkumníků zveřejněné v časopise JAMA Psychiatry vysvětlit? Vědci se domnívají, že brzkým probuzením se lidé vystavují ve srovnání s ponocovači delšímu působení denního světla, které spouští působení hormonů ovlivňujících náladu.

Lidem, kteří chtějí začít vstávat dříve než dosud, radí Celina Vetterová z Coloradské univerzity, která se na výzkumu podílela: „Mějte ve dne co nejvíce světla a v noci tmy. Pokud můžete, do práce jezděte na kole nebo choďte pěšky a večer ztlumte televizi nebo počítač.“

Deprese a covid-19
V době koronavirové nákazy v České republice podle šetření Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR přibylo lidí s nejméně středně těžkými depresemi a úzkostí.
Při pandemii měla příznaky pětina dospělých, třikrát víc než před nouzovým stavem.
Nejvíc situace dopadala na ženy, mladé lidi a osoby, kterým se propadl příjem.

Reklama

Související články

Rady, jak přemoci úzkost a lépe se vyspat

Jste unavení a i když ležíte v posteli a snažíte se usnout, váš mozek vám to pod tíhou negativních myšlenek nedovolí? Pak zkuste několik rad od odborníků na...

Průvodce pro dosažení lepšího spánku

Snažíte se odpočívat, ale váš mozek jede stále na plné obrátky? Kvalitní spánek je klíčem ke šťastnějšímu, zdravějšímu a delšímu životu, a proto jej není radno...

Výběr článků

Načítám