Hlavní obsah

Chcete chránit svoje srdce? Choďte spát v tuto noční dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože na zdraví srdce může mít vliv například genetika, výzkumy ukazují, že zhruba 80 % všech případů kardiovaskulárních onemocnění lze předejít životním stylem. Zdraví svého srdce můžeme posílit, pokud se zřekneme tabáku, zařadíme více potravin s vysokým obsahem vlákniny a budeme chodit spát v určitou hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový výzkum publikovaný European Heart Journal – Digital Health ukázal, že lidé, kteří usnou mezi 22. a 23. hodinou, mají nižší riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění než lidé, kteří usnou buď před tímto časovým oknem, nebo po něm.

„Tělo má vlastní 24hodinové vnitřní hodiny, nazývané cirkadiánní rytmus, jež pomáhají regulovat fyzické a duševní fungování,“ uvedl v prohlášení autor studie David Plans, vedoucí výzkumu britské společnosti Huma zabývající se zdravotnickými technologiemi.

Návod, jak rychle usnout

Zdraví

„Ačkoli z naší studie nemůžeme vyvodit příčinné souvislosti, výsledky naznačují, že časné nebo pozdní usínání může s větší pravděpodobností narušit naše tělesné hodiny, s nepříznivými důsledky pro kardiovaskulární zdraví,” dodává.

Síla cirkadiánních rytmů

Plans a jeho tým analyzovali data od více než 88 000 účastníků britské Biobanky, rozsáhlé databáze údajů o zdraví a životním stylu dostupné pro výzkum. Účastníci odpovídali na otázky týkající se jejich každodenních zdravotních návyků a měli u sebe zařízení, které zaznamenávalo, v kolik hodin v noci usnuli i v kolik se ráno probudili.

Průměrný věk účastníků studie byl 61 let a zhruba 60 % tvořily ženy. Celkově vědci zjistili, že lidé, kteří usnuli o půlnoci nebo později, měli o 25 % vyšší riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění než ti, kteří usnuli mezi 22. a 23. hodinou. Ti, kteří usnuli mezi 23. hodinou a půlnocí, měli o 12 % vyšší riziko. A u těch, kteří usnuli před 22. hodinou, se riziko zvýšilo o 24 %.

Pět víkendových zlozvyků, které negativně ovlivňují pracovní týden

Zdraví

Ačkoliv vědci nemohou stanovit přesný důvod, proč tomu tak je, domnívají se, že jejich zjištění mohou mít hodně společného s přirozenými cirkadiánními rytmy člověka – vnitřními 24hodinovými spánkovými hodinami úzce spojenými s cyklem světla a tmy.

Vědci se domnívají, že když jsou tyto vnitřní hodiny narušeny časným nebo pozdním usínáním, může to mít negativní dopad na srdce. Rozhodně se navíc nejedná o první hypotézu tohoto druhu. Je známo, že cirkadiánní rytmy ovlivňují mnoho tělesných systémů, a předchozí výzkum ukázal, že lidé s atypickou dobou spánku, zejména ti, kteří pracují na směny, jsou vystaveni většímu riziku srdečních onemocnění.

Reklama

Související články

Nečekaný důsledek spánkové deprivace

Dlouhodobý nedostatek spánku má kromě únavy i další nepříjemné účinky na lidský organismus – od obezity po srdeční choroby a další. Nedávno vědci na seznam...

Pořiďte si na zimu správný polštář a peřinu

První skutečně chladné dny jsou obvykle nejlepším upozorněním, že nastal čas na výměnu peřiny a třeba i polštáře. V chladných nocích oceníme peřinu teplejší –...

Výběr článků

Načítám