Hlavní obsah

Chcete být šťastnější? Dopřejte si dvě kostičky hořké čokolády třikrát denně

Saháte po čokoládě kdykoliv, když bojujete se špatnou náladou? Pak vás možná potěší fakt, že vaše potřeby jsou oprávněné. Vědci totiž zjistili, že konzumace dvou kostiček (10 gramů) vysokoprocentní černé čokolády třikrát denně dokáže skutečně zlepšit náladu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie publikována v Journal of Nutritional Biochemistry zahrnovala 46 účastníků, kteří konzumovali buď 30 g denně 85procentní kakaové čokolády, 30 g denně 70procentní kakaové čokolády nebo žádnou čokoládu po dobu tří týdnů. Třicet gramů přitom odpovídá zhruba třetině klasické 100g tabulky černé čokolády, běžně dostupně v supermarketech.

Následně byli účastníci požádání, aby ohodnotili své pocity na škále od jedné do pěti. Aby bylo možné posoudit souvislost mezi účinky hořké čokolády na změnu nálady a střevní mikroflórou, byly také analyzovány výkaly účastníků.

Výsledky studie ukázaly, že konzumace hořké čokolády významně snížila negativní náladové stavy ve skupině lidí, kteří pravidelně konzumovali čokoládu s 85 procenty kakaa. U této skupiny byla také významně vyšší mikrobiální diverzita ve střevech a vyšší hladina střevní bakterie s názvem Blautia, která je obecně spojována s pozitivními změnami nálady.

Pití kakaa zrychluje funkci mozku

Zdraví

„Je možné, že účinek konzumace 85% tmavé čokolády na změnu nálady může být zprostředkován změnami v rozmanitosti a množství střevních bakterií,“ tvrdí vědci ve studii.

Dřívější výzkumy podle Daily Mailu navíc ukázaly, že snížená diverzita bakterií zvyšuje náchylnost k několika nemocem, včetně zánětlivého onemocnění střev, velké depresivní poruchy a úzkostné poruchy.

Čokoládové výrobky s vysokým procentem kakaa jsou pro tělo lepší, protože obsahují méně cukru, tuku a dalších přidaných přísad jako barviva a palmový olej. Kakao, používané při výrobě čokolády, je bohaté na vlákninu, železo a „fytochemikálie“ – silné chemické sloučeniny nalezené v rostlinách, o kterých je známo, že podporují imunitní systém a snižují riziko onemocnění, jako je rakovina, demence, artritida, srdeční choroby a mrtvice.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Konzumace čokolády zlepšuje funkce mozku

Čokoláda. Pro mnoho lidí hříšné potěšení, nebo sladká odměna. Řadu z nich určitě potěší slova vědců z Ameriky, že má čokoláda blahodárný vliv na mozek a jeho...

Deset zdravotních benefitů tmavé čokolády

Dopřát si pravidelně kousek tmavé kvalitní čokolády není žádný hřích. Obsahuje v sobě tolik nutričně zajímavých látek, že ji mnozí odborníci považují za...

Výběr článků

Načítám