Hlavní obsah

Češi trpí nadváhou, ale snaží se jíst zdravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásady správné výživy se snaží dodržovat více než třetina české veřejnosti. Lidé dbají především na to, aby nejedli pokrmy s vysokým obsahem tuku a cukru.

Článek

Osm procent respondentů potvrdilo, že se zásady správné výživy snaží jednoznačně dodržovat, dalších 29 procent dotázaných odpovědělo na tutéž otázku slovy "spíše ano". Naopak devět procent lidí tvrdí, že správnou výživu určitě nedodržuje. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který zveřejnila společnost Median.

Podle statistik lékařů má v České republice téměř polovina lidí nadváhu a pětina obyvatel trpí obezitou.

Těsná nadpoloviční většina účastníků průzkumu uvedla, že se vyhýbá příliš tučným jídlům, nebo že je v jídelníčku alespoň omezuje. Pokrmy s nadměrným obsahem cukru omezuje 46 procent lidí, 41 procent osob se má na pozoru před kalorickými jídly.

O jedno procento dotázaných méně si v pokrmech hlídá obsah cholesterolu. Umělé konzervanty vadí 37 procentům, umělá barviva a dochucovadla 36 procentům dotázaných.

Lidé při výběru pokrmů sledují i množství sacharidů (35 procent) a soli (33 procent) a vysoký glykemický index (25 procent).

Průzkumu, který se uskutečnil od 25. června do 9. prosince loňského roku, se zúčastnilo 7 084 respondentů.

Reklama

Související články

Drsné diety mohou mladistvým zkrátit život

Máte doma dceru, která sice připomíná spíše Heduš Homolkovou, ale občas zatouží být Twiggy? Pak zřejmě střídá období přejídání s hladovkami. Podle skotských...

Výběr článků

Načítám