Hlavní obsah

Češi si s pocením stále nevědí moc rady

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě, a v dopravních prostředcích zvlášť, je to hodně patrné. A nejedná se bohužel jen o nevábný pohled, ale spíše o nepříjemný čichový vjem. Mnoho z nás se stále ještě nenaučilo správně používat deodoranty, nebo antiperspiranty, zkrátka vůně, které by zakryly, či potlačily nepříjemný odér provázející pocení.

Foto: Profimedia.cz

Deodoranty, nebo antiperspiranty dokáží pomoci v boji proti pocení.

Článek

Podle průzkumu agentury STEM/MARK si dokonce více než polovina Čechů myslí, že bránit se pocení nemá cenu. Přesto jim pach potu a mokré stopy na oblečení vadí. Ačkoli 67 procent dotázaných uvedlo, že proti potu bojuje pomocí antiperspirantů, či deodorantů, jen polovina z nich dokázala určit, který z těchto přípravků zmírní pocení a který zapáchající pot jen zakryje.

Průzkum také potvrdil, že lidé stále ještě věří některým mýtům o pocení. Téměř polovina Čechů si myslí, že se člověk potí především v létě a že přípravky proti pocení zabraňují vylučování škodlivin z těla.

„Může se zdát, že pocení je fyziologický proces spojený především s horkými letními dny. Každý člověk se potí během celého roku. Množství vylučovaného potu je velmi individuální a závisí například na věku, pohlaví, může být ale ovlivněno i geneticky,“ říká dermatoložka MUDr. Veronika Brázdilová. Dodává, že „přípravky proti pocení nezabraňují vylučování odpadních látek. Ty odchází z těla jinou cestou, například močí.“

Antiperspirant, nebo deodorant?

Antiperspirant zabraňuje tvorbě potu a deodorant pouze překrývá zápach. Pokud člověk použije antiperspirant, dojde k mechanickému uzavření potních žláz. Přebytečná voda se zpět vstřebá do organismu a vyloučí se z těla jinou cestou. Naproti tomu deodoranty pouze omezují již vzniklý pach potu.

S potem se dá bojovat i v noci

Člověk se potí během celého dne. Nejméně se zdravý jedinec potí v noci, kdy je chladněji. Právě v této době je možné bojovat proti pocení pomocí antiperspirantů. Podle průzkumu jen 2 % Čechů používají tyto přípravky před spaním. Přitom díky nižší okolní teplotě a minimální fyzické aktivitě během spánku nedochází k rychlému odplavení účinných látek z pokožky.

Jak se potíme?

Tělo zdravého člověka vyprodukuje přibližně půl litru potu za den. Ten obsahuje 99 % vody, zbytek tvoří odpadní látky. Nadměrným pocením se rozumí stav, kdy se člověk potí v situaci, ve které by se potit normálně neměl, případně když je potu větší množství.

„Nadměrné pocení lze rozdělit na generalizované, kdy se potí celé tělo, nebo lokální, jež postihuje jen určité části jako např. podpaží nebo dlaně. Například u žen se objevuje celkem pravidelně vlivem hormonální nerovnováhy v období přechodu,“ říká dermatoložka MUDr. Kateřina Fajkošová.

Sklon k nadměrnému pocení mají také obézní osoby. Intenzitu zápachu potu může nepříznivě ovlivnit i konzumace některých potravin, nejčastěji kávy, alkoholu, cibule a česneku.

Pocení lze omezit kvalitním přípravkem

Úplně omezit pocení na celém těle není možné. Lze ho však omezit na místech, kde ze společenského hlediska nejvíce obtěžuje. Obvykle se to týká podpaží a dlaní, případně chodidel.

„Pocení lze zmírnit například používáním antiperspirantů obsahujících aluminium chlorid, který mění strukturu bílkovin. Tím se zužuje vývod potních žlázek na kožní povrch, a snižuje se tak množství vylučovaného potu. Vhodné je antiperspirant aplikovat večer těsně před spaním, aby účinná látka nebyla potem ihned odplavována. V noci účinná látka lépe ulpí na pokožce a může působit několik hodin bez častého otírání o oblečení,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Fajkošová.

Kvalitní antiperspirant mechanicky uzavře potní žlázy, což má za následek zmírnění pocení a poté i možné úplné zastavení tvorby potu. Přebytečná voda se v těle nehromadí, vyloučí se močí nebo se odpaří v jiných místech. Míra pocení se snižuje přibližně po týdnu používání antiperspirantu. Tyto přípravky je možné používat denně, ale nikdy ne na podrážděnou pokožku, například ihned po holení.

Reklama

Související články

Až polovina mužů nepoužívá vůbec deodorant

S teplými dny nás čekají opět krušné okamžiky a to především v hromadných dopravních prostředcích. Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Unilever se zřejmě...

Výběr článků

Načítám