Hlavní obsah

Celoživotní boj s nádory: Paní Ince pomohla až speciální protonová léčba

– Praha
Novinky, Marika Konárková

Sedmačtyřicetiletá zpěvačka Inka Rybářová neměla vždy jednoduchý život. Řadu let ji provázejí vážné zdravotní problémy. V dětství jí lékaři zjistili nezhoubné nádory v hlavě, se kterými bojuje dodnes. Díky speciální léčbě v pražském Protonovém centru nyní svitla zpěvačce naděje.

Inka Rybářová a její příběh s rakovinouVideo: Novinky

 
Článek

Ve 13 letech lékaři diagnostikovali paní Ince meningeom, tedy pomalu rostoucí nezhoubný nádor v hlavě. Léčba, kterou tehdy lékaři nasadili, byla příznačná pro tehdejší dobu - ozařování kobaltovou bombou, které využívalo klasické gama záření, a následně chemoterapii. Pacientka však v důsledku ozařování trpěla dalšími zdravotními problémy.

„Možná tenkrát ani nikdo nevěděl, jak strašné následky tato léčba bude mít. Dnes lékaři mluví o tom, že bylo vůbec štěstí, že jsem přežila. Většinou se lidé nedožijí ani 40 let, nebo jsou slepí, mají poškozený mozek,“ popisuje léčbu Inka.

Léčbu mně proplatili po vyjádření a doporučení radiologů, s tím že na další gama záření jít nemohu, protože by mě mohlo stát život
pacientka Inka Rybářová

Problémy se znovu ozvaly po třiceti letech, kdy Ince zjistili čtyři nezhoubné nádory v hlavě. Nebylo možné nasadit stejnou léčbu gama zářením, protože by v další fázi zpěvačce mohlo způsobit rakovinu. Jedinou možností podle onkologů byla protonová terapie.

Problémy s pojišťovnou

Věci nešly tak jednoduše, první překážkou bylo jednání s pojišťovnou, která zprvu protonovou léčbu nechtěla proplatit a jako alternativu nabídla klasické ozařování, které plně hradí. Po svých zkušenostech z dětství ale Inka znovu tuto léčebnou metodu podstoupit nemohla. Stala se tak jedinou klientkou VZP, které byla léčba schválena.

„Léčbu mně proplatili po vyjádření a doporučení radiologů, s tím že na další gama záření jít nemohu, protože by mě mohlo stát život. Lidé s těmito problémy musejí navštívit radiologické centrum a požádat Protonové centrum o konzultaci, v každém případě by měli bojovat,“ nabádá Inka.

Pacientka má již šestitýdenní protonovou léčbu za sebou. Jak sama říká, nemá porušený krevní obraz, porušenou imunitu a nemá nemoc z ozáření jako v dřívějších letech.

„Protonová terapie byla v této situaci jediným řešením, které mohlo zabezpečit, aby nedošlo k poškození mozku. Paní Inka zvládla terapii velmi dobře. Kromě polykacích potíží, protože ozařovací pole zasahovalo jistou dávkou kvůli lokalizaci nádoru i do polykacích cest, prakticky neměla žádné vedlejší účinky,“ zhodnotil léčbu radiační onkolog Branislav Sepéši z pražského Protonového centra na Bulovce.

Paní Inka však nemá zcela vyhráno. Po terapii bude záležet, jak se celá léčba ujme a jestli nádory zcela vymizí.

Další lidé čekají na proplacení protonové léčby

Na úhradu léčby v pražském Protonovém centru čekají desítky pojištěnců. Řada z nich dle vyjádření odborníků z onkologických center nemá možnost jiné účinné léčby. Paní Inka tak patří mezi tři Čechy, kteří měli štěstí a pojišťovny jim speciální terapii proplatily.

V Evropské unii je léčba pacientů indikovaných pro tuto terapii standardně hrazena zdravotními pojišťovnami. Ty české se této léčbě brání, protože je podle nich předražená. VZP vyřešilo situaci tak, že nabízí svým klientům léčbu v Mnichově.

„VZP uhradí protonovou terapii všem svým klientům, pro které je skutečně nezbytná. Protože Protonové centrum v Praze je výrazně dražší než obdobná zařízení v cizině, dohodla se VZP s protonovým centrem v Mnichově, že bude své klienty posílat tam,“ řekl Novinkám mluvčí VZP Oldřich Tichý.

V čem je jiná protonová léčba

Léčba umožňuje přesné obkreslení nádoru s minimálními dopady na okolní tkáně. Je proto efektivnější než standardní léčba, protože nádor agresivněji zasáhne. U všech těchto diagnóz má léčba vyšší léčebný efekt a výrazně snižuje množství zdravotních komplikací u každého z pacientů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám