Hlavní obsah

Bylinné čaje - spojenci proti nachlazení

Právo, Ivana Červená
ČESKÁ REPUBLIKA

Nejhorší období pro různá nachlazení na nás letos ještě čeká. Změny teplot koncem února a v březnu jistě udělají své. Lidský organismus bude po dlouhé zimě unavený a imunita snížená. Proti nachlazení lze nasadit bylinné čaje.

Foto: Tomáš Vašíček

Příbramská neckyáda se uskuteční 2. srpna 2014 v areálu Nový rybník v Příbrami.

Článek

"Výborným spojencem jsou v tomto případě bylinné čaje. Na našem trhu je jich rozhodně dost, ve velmi pestrém zastoupení," upozorňuje Josef Palas, nákupčí firmy, která patří mezi největší dodavatele tohoto sortimentu na náš trh.

Podle jeho informací jsou v tomto období vhodné různé průduškové směsi. V nich dominuje zejména květ našeho národního stromu - lípy. Receptur na čaje pomáhající s léčením průdušek existuje velký počet. Mezi nejznámější technologické kombinace patří směs listu jitrocele, proskurníku, březového listu, máty a fenyklového plodu. Kromě nachlazení navíc pití tohoto čaje pomůže i zvýšit imunitu.

"Než pít čaje z jednotlivých bylin samostatně, pokud to ovšem přímo nedoporučí lékař, je lepší dát přednost bylinným směsím. Vhodnou kombinací bylin a jejím sestavením se příznivý účinek takového nápoje posiluje," argumentuje Josef Palas.

Chránit před světlem

Z hlediska kvality patří bylinné čaje k přísně sledovaným komoditám, takže spotřebitel má úlohu usnadněnou. Bez problémů je doba spotřeby, která je od data výroby stanovena zpravidla až na dva roky.

Pokud se produkt skladuje v suchu, při teplotě do 25 stupňů Celsia a chrání se před světlem, jeho jakost se nebude měnit k horšímu. Kupující si musí tedy především hlídat složení bylinné směsi, doporučení, k jakému účelu je určena a povolenou dobu užívání.

Zvlášť je třeba sledovat upozornění, od jakého stáří se smí čaj konzumovat. Většinu uvedených bylinných směsí totiž nemají pít děti do tří let věku.

Jak často pít

Odborníci doporučují vypít při nachlazení jeden až dva litry bylinných čajů denně. Předávkovat se jimi rozhodně nedá, z toho není třeba mít obavy. Účelné ja však pít uvedené tekutiny v týdenních léčebných kúrách a poté bylinky vysadit. Jednak průměrně po tuto dobu bojuje lidský organismus s nachlazením, jednak se může při dlouhodobějším užívání snižovat požadovaný zdravotní účinek.

Při přetrvávajících obtížích lze pak zhruba po týdenním i delším časovém odstupu směs, nejlépe v odlišném složení, opět nasadit. V tomto případě je však nanejvýš důležité poradit se s lékařem, aby se něco nezanedbalo.

Josef Palas tvrdí, že bylinné čaje mohou pít i děti. Největším problémem však bývá, jak do nich v případě potřeby takový nápoj dostat. Dospělí chápou, že i to, co nemá zcela optimální chuť, může velmi dobře léčit, u našich malých ratolestí je to často problém.

Výrobci a obchodníci počítají také s takovou komplikací. Proto na trhu nabízejí pestrou škálu dětských čajů, která je sestavena tak, aby dětem chutnala. "Převládá v nich jablíčko, lípa a fenykl. Navíc je vše sladěno tak, aby byl čaj sladší a příjemný na pití," upřesňuje Palas.

Na stres, tlak i na játra

Nejen průduškové a bylinné dětské čaje získávají u našich spotřebitelů stále větší oblibu. Radost z toho mají zvláště zdravotníci, protože se tyto nápoje stávají v mnoha případech náhražkou slazených nápojů v pitném programu.

Byliny si nacházejí svou pozici také v zelených čajích. Velkým hitem současnosti jsou rovněž ovocné čaje. Ne však komoditně uniformní, ale zajímavě doplněné. Dnes frčí hlavně mezi mládeží například jahodový či malinový čaj se smetanou.

Byliny ale nepomáhají jen při nachlazení. Prakticky na každý neduh existuje nějaká bylina. Při poranění nebo otocích pomůže výluh z kostivalového kořene. Na snižování tlaku nebo proti stresu působí čaj z květu hlohu.

Při onemocnění jater odborníci doporučují pít čaj z ostropestřce mariánského. Tento nápoj pomůže člověku, aby se také rychleji vyprostil z malé opičky po veselém večeru.

Další specialitou je směs pro kojící matky, kde klíčovou posilovací roli sehrává nať jestřabiny v téměř třetinovém zastoupení.

Co je dobré vědět při nákupu

U zdravotního čaje nemusí dnes už spotřebitel čekat, až mu jej připraví bába kořenářka. Zatímco starší lidé dávají přednost spíše sypaným bylinám (aby viděli a identifikovali, co pijí), mládež sáhne obvykle po porcovaných.

"Já si myslím, že do nálevových sáčků přicházejí bylinky horší jakosti. Vždyť se v nich dá občas najít prach až pod celofánovým obalem na krabičce," je přesvědčena paní Světlíková (65) z Prahy.

Solidní výrobce používá do porcovaných čajů stejnou surovinu jako do sypaných. A pokud jde o onen zmíněný prach, sehrává velkou roli citlivost některých bylin na mechanické zacházení.

Zatímco u běžných čajů signalizuje prach pod obalem nekvalitní zpracování i balení, u zdravotních vypovídá o něčem jiném. Směsi obsahující listy některých bylin, například meduňky nebo máty, bývají choulostivé na drsnější zacházení, takže se začnou snadno drolit.

Spotřebitelské minimum

Zájemce by si měl pamatovat, že bylinka, která zbavila jednoho člověka potíží, může u druhého zůstat zcela bez účinku, a to i při stejných příznacích. Hlavní slovo musí mít proto vždy lékař.

U sušených rostlin je důležitý také způsob skladování. Byliny nepatří do vlhka ani na přímé slunce. To se týká nejen domácností, ale také prodejen. Proto je lepší vypravit se pro toto zboží raději do lékáren a specializovaných obchodů než na tržiště, kde mohou být prodejci s hygienickými podmínkami dokonale na štíru. 

Zákazník by si měl prohlédnout i okolní výrobky. Bylinky jsou velmi vnímavé na cizí pachy, které okamžitě přejímají. Tedy žádná kosmetika nebo výrazně aromatické koření v jejich sousedství.

Nemohou-li byliny zůstat v původním obalu, lze je přesypat do skleněné dózy. Plastový sáček však ze hry vypadává, stačí málo, aby se v něm začaly tvořit plísně.

Nálev nebo odvar

Mnohá nedorozumění už způsobila i nesprávná příprava zdravotních čajů. Proto je vždy třeba dodržovat správné dávkování i postup. Ne každému je však jasné, jak připravit třeba macerát, který návod na obalu předepisuje. Uvádíme tedy pro orientaci tři základní postupy:

Nálev - sypané i porcované byliny se přelijí vroucí vodou (musí se vařit) a nechají po předepsanou dobu ustát pod pokličkou.

Odvar - byliny se vloží do studené vody v neoprýskané nádobě a podle návodu buď jen přivedou k bodu varu, nebo se povaří po stanovený čas (obvykle 5-10 minut). Poté se nechají ustát pod pokličkou. 

Macerát - rostlina se nechá po určenou dobu ponořená ve studené vodě. Příprava vyžaduje kvůli mikrobiologické citlivosti přísné dodržení hygienických požadavků.

Bylinné směsi ani monodrogy (jednodruhové čaje) se nenakupují do zásoby. Třebaže mají velmi dlouhou trvanlivost, léčebná účinnost úzce souvisí s jejich stářím. Po vypršení doby použitelnosti nejsou sice při správném způsobu skladování nebezpečné, ale žádoucí zdravotní efekt se rychle snižuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Léčbu usnadní čaje

Bylinky lidé znali a používali od pradávna. V posledních letech se používají stále více k léčbě mnoha nemocí. Světová zdravotnická organizace odhaduje,...

Výběr článků

Načítám