Hlavní obsah

Brusinky jako klíč ke zdravějšímu srdci

Brusinky jsou obvykle spojovány se zdravím močových cest. Nejnovější studie odborníků z londýnské King's College ale potvrdila jejich pozitivní účinky i na kardiovaskulární oběh.

Foto: Profimedia.cz

Brusinky mají mnoho zdravotních benefitů.

Článek

Bobule brusinek obsahují velké množství vitamínů a antioxidantů. Předchozí studie ukázaly, že mohou pomoci předcházet infekcím močových cest a snížit riziko onemocnění dásní, žaludečních vředů a rakoviny.

Nový výzkum navíc potvrdil, že brusinky mají pozitivní vliv i na srdce, jelikož brání zánětům a chrání buňky před poškozením.

Výsledky byly stanoveny na základě studie, která zkoumala během měsíce 45 mužů ve věku 18 až 45 let. Účastníci dostali prášek z brusinek (ekvivalent 100 g čerstvých brusinek denně) a byli porovnáváni s kontrolní skupinou, která dostávala placebo.

Brusinky jako zdroj antioxidantů a dalších látek, které pomáhají s infekcí

Zdraví

Muži, kteří konzumovali prášek z bobulí každý den, měli rozšířené tepny, což je klíčový znak zlepšeného průtoku krve. Zúžené tepny totiž mohou snížit průtok krve do srdce, což s sebou nese řadu zdravotních komplikací včetně možnosti infarktu.

Konzumace brusinek ale nevedla ke zlepšení srdeční frekvence, krevního tlaku, cholesterolu nebo hladiny cukru v krvi.

„Naše zjištění poskytují solidní důkazy, že brusinky mohou významně ovlivnit zdraví cév i u lidí s nízkým kardiovaskulárním rizikem,“ říká kardiovaskulární expert profesor Christian Heiss pro Daily Mail.

Lékaři doporučují konzumovat brusinky čerstvé. Brusinkové šťávy a džusy totiž často obsahují mnoho přidaného cukru.

Reklama

Související témata:

Související články

Tři zásadní tipy pro lepší spánek

Dnešní doba chronického odpírání si spánku vede k tomu, že když se potřebujeme vyspat, tak už ani nevíme, jak na to. Stačí přitom dodržovat tři jednoduché...

Výběr článků

Načítám