Hlavní obsah

Bolest hlavy postihuje častěji ženy, mohou za to hormonální změny

Novinky, ema

Pulzující spánky, závratě, rozmazané vidění, nevolnosti. Bolesti hlavy nejsou vůbec příjemné, omezují člověka v běžném pracovním i osobním životě. A jsou to právě ženy, které jimi kvůli hormonům trpí nejvíce. Náchylnější na ně jsou až dvakrát více než muži.

Foto: Profimedia.cz

Bolení hlavy a migrény mohou některé ženy provázet celý život.

Článek

Deník Daily Mail odhaluje nejčastější příčiny bolestí hlavy, které mohou souviset nejen s hormonálním cyklem ženy, ale i s jejími životními proměnami. Reaguje tak na výsledky nové studie, kde se ukázalo, že britské ženy trpí bolestmi hlavy dvakrát častěji než muži.

Manželství

„Dnes ne miláčku, bolí mě hlava,“ je častá výmluva, o které se traduje, že ji ženy využívají tehdy, kdy se chtějí vyhnout intimní chvilce.

Fascinující studie z univerzity v německém Münsteru ukázala, že od bolestí hlavy může pomoci sex. Více než polovina žen, které trpěly migrénou, a i tak měly pohlavní styk, zaznamenala zlepšení příznaků, jedna z pěti dam dokonce uvedla, že bolest zmizela úplně.

Endorfiny, které se do těla vyplavují během příjemného zážitku, kterým je milování, totiž na některé lidi mohou působit jako přirozené léky proti bolesti.

Každopádně některé bolesti hlavy mohou být naopak způsobeny právě sexem. Takzvaná koitální cephalalgie je vzácná forma bolesti hlavy, která se objevuje těsně před dosažením orgasmu. Tímto problémem trpí častěji muži než ženy. Jsou ale známy i případy, kdy bolest nastupuje po milování a v podobě akutní migrény může trvat následujících 24 hodin.

„Tyto závažné a náhlé bolesti hlavy dosahují největší intenzity v průběhu orgasmu,“ řekl neurolog Steven Allder.

Těhotenství

Zpráva o očekávání miminka je velmi radostná událost. Bohužel 16 % žen uvedlo, že svoje první migrény měly právě tehdy, když počaly potomka. „Během těhotenství stoupají hladiny hormonu estrogenu, proto máme za to, že má mozkový kmen omezenou schopnost filtrovat senzorické informace, jako například světlo a hluk, což způsobuje silné migrény,“ řekl Allder.

Lékař dodává, že bolest hlavy porodem nemusí rozhodně skončit. Právě po porodu se mohou bolesti objevit znovu, ovšem v jiné formě. Může za to nedostatek spánku a spánková deprivace spojená s náročnou psychickou i fyzickou péčí o novorozence.

„Už po několika nocích nekvalitního a přerušovaného spánku jsou lidé mnohem náchylnější k chronickým bolestem hlavy,“ upozorňuje neurolog.

Kariéra

Pracovní stres je jedním z dalších spouštěčů bolestí hlavy. V takovém případě mohou být způsobeny především špatným držením těla, hrbením se nad klávesnicí, ale také několikahodinovým zíráním do monitoru počítače. Tyto věci vytvářejí tlak na svaly hlavy, což může v\volávat bolesti, varují odborníci.

Dalším problémem je nadměrná konzumace kávy, nedostatek přísunu pitné vody a další nešvary, které často souvisejí s vytíženým pracovním životem při budování kariéry.

Pozor také na případy, kdy přijdete unavení z práce a rozhodnete se pro jednu sklenku vína. I toto chování je rizikové, obzvlášť pro jedince, kteří na bolesti hlavy často trpí. V souvislosti s nedostatečnou hydratací během celého dne může i pouhá jedna sklenička vyvolat bolest či migrénu.

Menopauza

Jako by nestačily návaly horka, až 60 % žen trpí v obdobě klimakteria navíc i migrénami. Zbylých 40 % udává místo bolestí hlavy časté bolesti v krku, únavu, citlivost na světlo, hluk a další.

„Pravidelně léčím pacientky, které chodí s chronickou migrénou někdy už od 40. roku věku. Ta se u nich vyskytuje zhruba 15 dnů každý měsíc a většinou trvá až do menopauzy,“ řekl neurolog Nick Silver z Walton Center NHS Foundation Trust Liverpool. Stejně jako u těhotenství, i v přechodu jsou na vině hormonální změny.

„Pohlavní hormony estrogen a progesteron procházejí fyzikálními a chemickými procesy, což má rozsáhlý vliv na ženské tělo,” upozorňuje odborník. „Zejména to je důvod, proč jsou ženy na migrény a bolesti hlavy v období puberty a menopauzy až třikrát náchylnější než muži.“

Stárnutí

„Jak mozek stárne, cévy se stávají méně citlivými, mnoho lidí proto začne trpět rozdílnými druhy bolestí hlavy,“ upozorňuje Allder. Patří mezi ně například pocit bolení, který jedince probouzí nejčastěji v noci. Týká se opět především žen starších 50 let.

Bolest je tupá, a to na jedné nebo na obou stranách hlavy, a obvykle trvá jednu hodinu. „Tento typ bolesti se léčí steroidy, ale pokud se neléčí, může způsobit slepotu, dokonce i mrtvici,“ varuje neurolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám