Hlavní obsah

Autor slavné diety zemřel obézní

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Nečekanou ránu zasadili lékaři stoupencům celosvětově populární diety doktora Roberta Atkinse, která dovoluje konzumaci jídel s vysokým obsahem bílkovin jako je maso a sýr, ale zakazuje pokrmy s uhlovodany, tedy například chléb nebo brambory.

Foto: Jiří Cysař

Bechyňská duha

Článek

Dietologové totiž zveřejnili fakt, že americký lékař, který zemřel loni v dubnu, vážil v okamžiku smrti 115 kilogramů a přes svou nadprůměrnou výšku podle tabulek splňoval kritéria klinické obezity.  

V kómatu ještě ztloustnul

Dvaasedmdesátiletý Atkins zemřel osm dní poté, co uklouzl na ledu a po nárazu hlavy upadl do kómatu. Během této krátké doby přibral dalších 27 kilogramů.

Informaci se okamžitě pokusila uvést na pravou míru firma, kterou po Atkinsově smrti vede jeho vdova a která dosahuje závratných zisků.

Tzv. Atkinsova lékařská rada vysvětlila obezitu svého zakladatele nadprůměrným přísunem tekutin, jimž se v rámci diety vyhýbal.

"Byl natolik oteklý, že jej rodina stěží poznala," vysvětlil dr. Stuart Trager z organizace, zaštítěné dietologickým impériem. "V životě dokázal dokonale kontrolovat svou váhu. Bylo by lepší nechat ho na pokoji, a vyhnout se skandalizování," dodal Trager.  

Dieta láká celebrity

Dieta, kterou propagují takové hollywoodské hvězdy jako Catherine Zeta-Jonesová nebo Jennifer Anistonová, je navzdory varováním pro mnohé přitažlivá, neboť dovoluje pojídání potravin zapovězených při běžných dietách.

Atkinsových knih se prodalo na celém světě 15 miliónů výtisků a dieta získala milióny stoupenců, především v Británii a USA.

Skepse mezi lékaři

Lékaři však zůstávají kritičtí k "pseudovědeckým" teoriím, podle nichž konzumace potravin obsahujících škroby povzbuzuje produkci inzulínu a vyvolává tak pocit hladu.

"Tekutiny mohou za Atkinsovu nečekanou nadváhu jen zčásti, ostatní jde na vrub této metodě," uvádí zpráva, kterou vydala společnost Lékaři za zodpovědnou medicínu.

Reklama

Související články

Aroma grepu pomáhá hubnout, levandule tloustnout

Hledáte vhodnou dietu? Zkuste častěji vonět k citrusům. Japonským vědcům se podařilo dokázat, že aroma grepu pomáhá hubnout. Naopak lidé s nadváhou by se měli...

Hollywoodské hvězdy a drastické diety

Hollywoodské hvězdy občas připomínají anorektičky. Pečlivě si hlídají každý zbytnělý faldík a kila, jež by mohla zničit jejich obraz v očích režisérů, kolegů,...

Lidé nevědí, jak správně a trvale zhubnout

Lékaři bijí na poplach. Obezita dosahuje v průmyslově vyspělých zemích rozměrů epidemie. I v Česku trpí 70 procent obyvatel starších osmnácti let trpí nadváhou...

Výběr článků

Načítám