Hlavní obsah

Australská armáda připravila zdravou „superčokoládu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Taje až při 49 stupních Celsia, je plná vitaminů, ale sporá na nezdravé tuky a navíc skvěle chutná. Taková je nová superčokoláda, jíž vyvinul tým vědců pracujících pro australskou armádu. Pochoutka by měla sloužit v budoucnosti jako potravinový doplněk pro vojáky nasazené v nejtěžších operacích, jako jsou ty v Iráku či Afghánistánu.

Článek

Tajemství superčokolády spočívá v tom, že je vyrobena z tuků s vysokým bodem tání. Zatímco běžná čokoláda je úplně roztopená již při 30 stupních Celsia, novinka taje až při 49 stupních, a může tak být bez obav skladována i v oblastech s tropickým klimatem.

Navíc jsou do cukrovinky uměle přidány vitaminy A, B1 a C, které jsou pro život nezbytné. „Chtěli jsme přeformulovat tento výrobek, aby obsahoval nové tukové složky, aby se zlepšily struktura a chuť, a přitom neovlivnil bod tání,“ uvedl jeden z autorů Lan Bui.

Vědci se teď snaží vitaminy pokrýt vrstvou sloučenin, které by chránily čokoládu před nabíráním vlhkosti a před oxidací, ale přitom by umožňovaly v těle pomalé uvolňování vitamínů a jejich vstřebávání do krve. Zatím byla vyvinuta mléčná varianta a pracuje se na hořké.

Reklama

Související témata:

Související články

Touha po čokoládě není genetická

Lidé mají odlišnou střevní mikrofóru a tím i různou touhu zakousnout se do čokolády. Pokud tu osídlí určitý typ mikroorganismů, vyvolává chuť na čokoládu....

Odpírání si čokolády vede k jo-jo efektu

Odpírat čokoládu by si neměly ani ženy, které se snaží zhubnout. Podle britských vědců si tím totiž ještě více škodí. Pokud si žena tu a tam čokoládu dopřeje,...

Ne každá hořká čokoláda je zdravá

Odborný lékařský časopis Lancet zveřejnil zprávu, podle níž řada výrobců odstraňuje z hořké čokolády flavonoly, které způsobují velkou trpkost jejich...

Výběr článků

Načítám