Hlavní obsah

Aqua aerobik je vhodný pro mladé i starší

Právo, Eva Urbanová
ČR

Aqua aerobik, kondičně rehabilitační cvičení ve vodě, je vhodný pro ty, kteří mají rádi pohyb ve vodě, potřebují zhubnout, zpevnit postavu nebo je trápí problémy pohybového aparátu.

Foto: Jan Marxt
Článek

Jednou z velkých výhod aqua aerobiku je proti ostatním formám aerobiku to, že cvičení probíhá téměř bez otřesů, a tím nedochází k přetěžování kloubů a páteře, navíc je šetrné k srdci a oběhovému systému.

Nenamáhá nadměrně organismus, je vhodné pro rovnoměrné posilování svalstva a je účelné i jako rehabilitace po operacích, úrazech, zlomeninách či poruchách pohybového aparátu. Voda poskytuje i psychické uvolnění a dá se využívat nejen pro sport, ale také pro celkovou relaxaci.

Prospívá páteři

"Tento typ cvičení je v současné době velmi populární a hojně využívanou formou zdravého pohybu. Odpor vody je až dvanáctkrát vyšší než odpor vzduchu, a to skýtá mnohé výhody. Nutí nás provádět cviky s větší přesností a mít pohyb pod kontrolou. Při cvičení jsou svaly zatěžovány rovnoměrně. Další výhodou vody je nadlehčení, neboť člověk ponořený po ramena ,ztrácí' až devadesát procent váhy. Z toho mají největší užitek klouby a páteř," vysvětluje Hana Tomková z Prahy, která provozuje a organizuje cvičení Aqua aerobik pro veřejnost již od roku 1998.

Cvičení by mělo trvat 45 až 60 minut. Intenzívním pohybem během této doby se zvyšuje tepová frekvence, tím se dobře spalují tuky a dochází k redukci váhy. Každý si volí tempo sám podle svých možností a svého zdravotního stavu. Cvičení zlepšuje celkovou kondici, upevňuje svalstvo, předchází a léčí celulitidu a působí blahodárně na nervovou soustavu.

"Hydrostatický tlak vody ovlivňuje fyziologické procesy v těle, zvyšuje vitální kapacitu plic. Díky tomu dochází ke zvýšenému přívodu krve do svalů a celkovému zrychlení látkové výměny. Aqua aerobik je cvičení určené pro všechny věkové kategorie. Věnují se mu mladé dívky, ženy středního věku i seniorky, je vhodné také pro ženy s nadváhou," říká instruktorka Tomková.

Přetížení svalů nehrozí

Vodní aerobik patří dnes k oblíbeným sportovním aktivitám. Nehrozí při něm nadměrné zatížení svalů a po absolvování cvičení není tělo rozlámané, ale pouze příjemně unavené.

"Cvičební hodina se v podstatě skládá z jednoduchých cviků bez choreografických sestav s ohledem na předpoklady a schopnosti cvičenek. Celkový program je vhodně sestaven pro všechny věkové kategorie. Ideální teplota vody se pohybuje mezi 26 až 30 stupni. Při vyšší teplotě se příliš zatěžuje kardiovaskulární systém, ve studenější vodě zase může svalstvo prochladnout.

Začínáme rozcvičením, které je zaměřeno na rovnoměrné rozehřátí hlavních svalových skupin. Mělo by trvat přibližně deset až patnáct minut. Pak následují cviky a posilování v rychlejším tempu, tím dochází k prokrvení celého těla. Vlastní cvičení trvá přibližně třicet minut a slouží k posilování břišního svalstva, paží, zádových svalů, k zeštíhlení stehen a hýždí. Celé tělo se procvičuje pomocí chůze ve vodě, běhu, výskoků, kopů a dalších vhodných cviků. Každé cvičení by mělo končit pozvolna, zpomalováním tempa a řádným uvolněním celého těla," uvádí Hana Tomková.

Voda je zkrátka ideálním prostředím pro pohyb, a to nejen v létě; je nám k dispozici po celý rok. A osvojíme-li si pár správných cviků, můžeme si je samy vyzkoušet. Cvičení ve vodě poskytuje radost z pohybu a zároveň upevňuje naše zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám