Hlavní obsah

Alzheimerově nemoci lze předejít správnou životosprávou i myšlením

Londýn

I Alzheimerově chorobě lze ve třetině případů předejít správnou životosprávou a vyšší úrovní vzdělání. Podle vědců z cambridgeské univerzity stačí jen málo: dostatek pohybu, nekouřit, vyvarovat se depresí a hlavně myslet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Cambridgeská výzkumná skupina analyzovala dostupná data a vypracovala sedm rizikových faktorů ovlivňujících vznik Alzheimerovy choroby. Na vypuknutí onemocnění má přitom podle nich vliv cukrovka, vysoký krevní tlak, obezita, nedostatečná fyzická aktivita, deprese, kouření nebo nízká úroveň vzdělání.

Zjistila tak, že třetina případů onemocnění Alzheimerovou nemocí by mohla mít souvislost s životním stylem. Ze všech sedmi rizikových faktorů je v USA, Velké Británii a zbytku Evropy nejčastější příčinou vypuknutí Alzheimerovy choroby nedostatečná fyzická aktivita.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V roce 2050 trojnásobek nemocných

Ze studie vyplývá, že přibližně třetina dospělé populace v těchto zemích nevyvíjí dostatečnou fyzickou činnost. Ta přitom zvyšuje riziko vypuknutí také dalších onemocnění, jako jsou kardiovaskulární nemoci nebo rakovina. Dle současných odhadů by mělo touto chorobou do roku 2050 celosvětově onemocnět přes 106 miliónů osob, což je v porovnání s rokem 2010 fakticky trojnásobek.

Výzkumníci přitom odhadli, že pokud by se hodnota každého rizikového faktoru snížila o deset procent, bylo by možné do roku 2050 předejít přibližně devíti miliónům případů onemocnění.

Pohybem proti demenci

„Přestože neexistuje způsob, jak demenci léčit, měli bychom být schopni redukovat rizika, která vedou k rozvoji demence v pokročilém věku. Například dostatečný pohyb snižuje stupeň obezity, vysoký tlak i cukrovku, a může tak některé osoby uchránit od vypuknutí demence," upozornil profesor Carol Brayne z Institutu veřejného zdraví na univerzitě v Cambridgi.

Předchozí výzkum z roku 2011 sice hovořil dokonce o každém druhém případu onemocnění, kterému by se díky prevenci dalo zabránit, avšak nová studie vychází z toho, že se jednotlivé rizikové faktory překrývají. Společným jmenovatelem pro všechna rizika je pak tradičně, jak uvádí britský ústav pro výzkum demence, vysoký věk.

V Česku 140 tisíc případů

Podle České Alzheimerovské společnosti (ČAS) Alzheimerovu nemoc má v současnosti 140 tisíc Češek a Čechů a se stárnutím nemocných přibývá. V roce 2050 jich může být v ČR 225 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám