Hlavní obsah

Alkohol by neměl Nový rok znepříjemnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

K oslavám konce roku již tradičně patří přípitky šumivým mokem. Mnozí to však s alkoholem na Silvestra přehánějí a druhý den pak svého počínání litují. Ranní stavy jsou provázeny bolestmi hlavy, zvracením a nepříjemným tlakem v žaludeční oblasti.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Lékaři po celém světě před bujarým oslavováním varují a doporučují konzumovat alkohol jen v omezené míře. To však bývá často zavádějící pojem, neboť každý člověk zvládne bez problémů vstřebat odlišné množství. Zpravidla však platí, že ženy snášejí alkohol hůře, proto by i poslední den v roce měly konzumovat alkohol jen minimálně.

Lékaři zdůrazňují, že alkohol není určen k zahnání žízně, k tomu slouží výhradně voda. Ideální je, když sklenka opojného moku doprovází různé pokrmy a pochutiny, ať už sladké, či slané. Rovněž by se alkohol neměl pít na úplně lačný žaludek.

Základní rady, jak zvládnout silvestrovské oslavy

Nepít alkohol na lačný žaludek

Při pití alkoholu dostatečně jíst

Po každé sklence alkoholu vypít sklenici vody

Nemíchat odlišné alkoholické nápoje

Před spaním vypít velkou sklenici vody

Pokud se i přesto o slovo ohlásí žaludek, zdravotníci doporučují vyjít na krátkou procházku na čerstvý vzduch a pít velké množství tekutin, nejlépe neperlivé vody. Novoroční ráno je prý vhodné zahájit bylinkovým čajem, cereáliemi a porcí ovoce.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepijte tolik piva, radí Britům pivovar

Stejně tak jako jsou na každé krabičce cigaret Britové upozorňováni na možná zdravotní rizika kouření, setkají se od příštího měsíce s varováním před alkoholem...

Britky jsou rekordmankami v pití alkoholu

Mladé Britky drží evropský rekord, pokud jde o konzumaci alkoholických nápojů. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnil v Londýně ústav Datamonitor....

Výběr článků

Načítám