Hlavní obsah

Aby nohy nehyzdil bércový vřed

Právo, Marcela Svěráková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční můrou pro pacienty, kteří mají křečové žíly, je bércový vřed. Nejenže zkomplikuje život, ale také bolí, obtěžuje a vyžaduje pravidelnou péči.

Článek

Bércový vřed se zpravidla vytvoří tomu, kdo dlouhodobě trpí onemocněním cév dolních končetin. Jeho nejčastější příčinou bývá chronická žilní nedostatečnost. To je stav, při kterém se vlivem změn na stěnách cév městná krev v nohách a tvoří se křečové žíly.

Na jejich vzniku se podílejí nejen dědičná dispozice, obezita a prodělaný zánět hlubokých žil, ale také nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání a do určité míry i věk. Odhaduje se, že v České republice jím trpí asi sto tisíc osob. S přibývajícím věkem se počty zvyšují. Náchylnější k jejich vzniku jsou ženy.

Někdy stačí jen drobné poranění

Když v žilách dolních končetin neproudí krev tak, jak má, pak se kolem kotníků tvoří otoky a pokožka na bércích trpí nedostatečnou výživou. Kůže na nohách se nedostatečně prokrvuje, ztenčuje a na povrchu se tvoří drobné šupinky a pigmentové skvrny. To všechno přináší i větší náchylnost ke vzniku oděrek a stroupků, které mnohdy vznikají bez zjevné příčiny.

Někdy stačí poštípání hmyzem nebo škrábnutí, které může skončit nehojícím se stroupkem, z něho se postupně vyvine vřed, který mokvá. Poškozené místo je bolestivé a velmi náchylné k infekci.

Výhody moderní léčby

V posledních letech se objevila velmi účinná metoda léčby. Spočívá v přiložení speciálního krytí rány, které v ní udržuje optimální, vlhké prostředí a podporuje hojení. Jeho délka se zkracuje a počet zcela vyhojených případů je několikanásobně vyšší než při tradičním způsobu ošetření.

Nemocní však musí počítat s tím, že léčba je jak celková, tak místní. Nestačí pouze léčit vřed, musíme odstranit nebo alespoň zmírnit příčiny, které ho způsobují. Stav zhoršuje především nadváha, špatná výživa, kouření a nedostatek pohybu.

Místní terapie spočívá v použití metody tzv. vlhkého ošetřování rány. Na ráně se díky tomuto způsobu ošetření vytvoří příznivé prostředí, které podporuje její hojení, tzn. obvaz se nepřilepí k ráně, při převazech nepoškozuje nově vytvořenou tkáň a snižuje bolest.

Tři fáze hojení

Hojení bércového vředu probíhá ve třech fázích, pro každou z nich je třeba použít jiné krytí rány. V první, čisticí fázi se používá obvaz, který z rány odstraňuje nečistoty (odumřelou tkáň), odsává z povrchu nadbytečný sekret s choroboplodnými zárodky. Slouží také zároveň jako ochrana před jejím infikováním a povzbuzuje její hojení. Ve druhé, granulační fázi podporuje krytí rány tvorbu nové tkáně. Vyrovnává v ráně potřebnou vlhkost a chrání ji před vysycháním. Působí také jako bariéra před infekcí a mechanickým drážděním.

Ve třetí, epitelizační fázi se používá obvaz, který urychluje dělení buněk. Udržuje ránu vlhkou a zabraňuje tak předčasné tvorbě strupu. Po přiložení moderního krytí se ještě musí, pokud jde o žilní nedostatečnost, bandážovat končetina elastickým obinadlem.

Změna krytí může na přechodnou dobu zhoršit stav rány a zvýšit bolestivost, ale po několika dnech by tyto příznaky měly ustoupit. Před použitím obvazů vlhkého hojení je samozřejmě třeba důkladně prostudovat příbalový leták.

Úspěšná léčba znamená

* Správné stravování - tělo potřebuje ke svému hojení bílkoviny. To znamená obohatit jídelníček o sýry, jogurty, mléko, kuřecí či rybí maso a bujón. Pokud se vyskytne problém se zažíváním, dají se v lékárně koupit speciální ochucené koktejly.

* Minerální látky - k lepšímu hojení rány se doporučuje užívat kombinaci selenu, magnézia, kalcia a zinku.

* Tekutiny - hojení ovlivňuje i dostatečný příjem tekutin. Jejich minimální množství (pokud nemáte onemocnění ledvin) je 1,5-2 litry za den.

* Cvičení - nohám prospěje pravidelná cévní gymnastika, např. přitáhneme a propneme špičku nohy nebo kroužíme nohou v kotnících či skrčíme prsty u nohou a poté je natáhneme. Cvičit bychom měli 3x denně po dobu 5 minut.

* Bandáže - základem úspěchu léčby je bandáž elastickými (krátkotažnými) obinadly. Obvazem ovinujeme prsty přes patu a zakončíme až v podkolenní. Obvykle potřebujeme na nohu dvě obinadla.

* Odpočinek - cévní lékaři doporučují odpočívat nejméně dvě hodiny každý den po obědě, a to vleže s podloženými dolními končetinami.

* Bolest - léky proti bolesti užíváme v intervalech naordinovaných lékařem. Odstranění nebo zmírnění bolesti má vliv na celkové hojení rány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám