Hlavní obsah

Lasery v současné medicíně zažívají explozi

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lasery určené pro medicínu jsou jedním z nejbouřlivěji se rozvíjejících oborů. Potvrdil to i 10. mezinárodní kongres Evropské společnosti medicinálních laserů, který se konal v druhé polovině září v Praze. Většina lidí ale neví, co všechno tyto přístroje dovedou.

Článek

Majitelce obchodu s módním oblečením ztrpčovala život kosmetická vada, které se říká oheň. Nepravidelná rudá skvrna se jí už od dětství táhla přes půlku obličeje. Nevdala se kvůli ní a komplikovala jí i podnikání. Před půlrokem jí lékaři pomocí speciálního laseru skvrnu odstranili. Podnikatelka se na dovolené seznámila s mužem mladším o pět let. V pětačtyřiceti prožívá svou životní lásku. "Takhle šťastná jsem v životě ještě nebyla," přiznává. "Dokonce uvažuji o tom, že bych si přes svůj pokročilý věk pořídila miminko."

Kadeřnici trápil jiný problém. Vždycky, když uviděla v zrcadle svůj zadeček, měla vztek. Nechala si na něj vytetovat srdíčko a do něj monogramy. Svůj a svého přítele. Před rokem se s ním rozešla. Chtěla si srdíčko nechat odstranit, bála se však broušení kůže. Má totiž sklon ke špatně se hojícím jizvám. Navíc kamarádce, kterou podobné problémy netrápí, zbyl v kůži po zbroušení reliéf srdíčka. Speciální laser na soukromé klinice, který tetování dokáže odstranit, jí doporučil známý, lékař. Zákrok ji stál 3000 Kč. Ale nebolel a kůže po něm zůstala pěkně hladká.

Jsou přesné a šetrné

Laserem můžete odpařit šupinu z motýlího křídla, aniž byste ho poškodili. Tak přesné a šetrné dnes dokáží lasery být. Dělí se na invazívní, které nahrazují především skalpel a používají se hlavně v plastické chirurgii, kosmetické dermatologii nebo při operacích očí.

A na neinvazívní, které ozařují postižené místo a zlepšují například hojení ran na kůži, ale i v ústech, předcházejí vzniku jizev nebo je pomáhají odstranit, využívají se při léčbě kloubů i páteře, při které dokáží mírnit záněty i chronickou bolest atd.

Nastřelují s ním srdce

Pro současný vývoj laserů je typický vznik specializovaných přístrojů. Příkladem může být například laser určený pro neobvyklou operaci srdce. Kardiochirurg při ní nastřeluje do obnaženého srdce drobné kanálky, které se okamžitě zacelují. Při hojení srdce se zlepšuje stav cév, a tedy i zásobování srdeční tkáně krví. Tato operace může nahrazovat bypass, tedy přemostění cév, které nestačí srdce dostatečně prokrvit.

Praktické je také využití laseru při odstraňování zhoubných nádorů v jícnu, tlustém střevě a konečníku. Na pražském kongresu o něm referoval doc. MUDr. Ladislav Horák z vinohradské nemocnice v Praze. Bývá šetrnější než klasická operace. Pro pacienty, které zatěžuje choroba i drsná onkologická léčba, představuje velké plus.

Na chrápání i na bradavice

Jiří Klusáček z Prahy chrápal. Vadilo to ženě i kamarádům, se kterými jezdil hrát basketbal. Na pražské klinice Asklepion prodělal laserovou plastiku. Zbavil se díky ní chrápání zhruba z 90 procent. Mírně chrápe, jen když si večer dá pivo. Výhodou zákroku je to, že se dá udělat ambulantně a lze ho i opakovat. Laser navíc působí dost povrchově, takže nenarušuje tvorbu řasinek, které čistí naše dýchací cesty.

Kristýně Komrskové z Prahy nepomáhal žádný z roztoků, kterými jí maminka potírala bradavice na rukou. Ale ani tekutý dusík. Pomohla jí až fotodynamická léčba, kterou podstoupila v Asklepionu. MUDr. Edita Jatšová jí bradavice potřela gelem. Speciální látka, kterou obsahuje, se soustřeďuje v bradavicích víc než v okolních tkáních. Když pak lékařka ozářila bradavice určitým laserem, došlo v nich k destruktivní reakci. Během 2-3 dnů zhnědly a odpadly. Zdravá tkáň zůstala neporušená, protože obsahovala látku v mnohem menším množství.

Lepší hojení po porodu

Spoustě lidí zmírnily lasery v pražské Therap-Tilii potíže s opary. Řada pacientů se jich dokonce zbavila. Dobré zkušenosti tu také mají s léčením jizev. Zvlášť pokud začnou ozařovat čerstvou ránu prakticky okamžitě. Zajímavých výsledků dosáhla MUDr. Kymplová s laserovou léčbou nástřihu poševní hráze u žen po porodu.

Spoustě z nich se nástřih špatně hojí a místo pak bolí při pohlavním styku. Pokud ho odborník 3 až 6 dní ozařuje správným způsobem, zmenší se počet komplikací při hojení rány z 10 procent na 0,5 procenta.

Šílené pískání v uších

Devadesátiletý veterán přinesl rehabilitačnímu lékaři MUDr. Miroslavu Procházkovi svůj největší poklad. Medaile, které dostal za bitvu o Anglii. Nabízel mu, ať si vybere, jakou chce. Chtěl mu tak poděkovat za to, že ho zbavil tinitu, tedy pískání v uších. Trápilo ho skoro 10 let a prášky u něj příliš nezabíraly. Doktor Procházka si medaile se zájmem pouze prohlédl. Tinitus je záludný tím, že člověka trápí neustále. Řadě pacientů brání i v normálním spánku. Slabší jedince dokáže dohnat až k sebevraždě.

Doktor Procházka kombinuje při léčbě tinitu odstranění blokád na krční páteři a ozařování oblasti za uchem výkonným laserem. Často při tom spolupracuje s doc. MUDr. Alešem Hahnem, CSc., primářem ORL kliniky Vinohradské nemocnice. Výsledky své práce prezentovali na pražském kongresu.

Zběsilé tempo

"Tempo, kterým se medicínské lasery vyvíjejí, je tak vysoké, že než o nich napíšete a vydáte knížku, bude zastaralá," říká MUDr. Miroslav Procházka. "Proto je pro lékaře tak důležité pravidelné pořádání kongresů, jako byl ten pražský." Jeho organizátorům s ním nejvíc pomohla podpora městského úřadu Prahy 3.

To, že se konal v Praze, nebyla náhoda. ČR je jednou z laserových velmocí. Potvrdily to i studie českých lékařů, které se mezi referáty stovky účastníků z 18 zemí určitě neztratily.

Reklama

Související témata:

Související články

Laser odstraní drobné vady i stárnutí kůže

Zpomalení procesu stárnutí a ženské kráse se věnují týmy odborníků na celém světě. Mezi progresivní metody patří estetická medicína, která pomocí špičkové...

S laserem na chrápání i chronickou rýmu

Chrápání partnera ruší víc jak polovinu manželů v České republice. Nejvíce si na něj stěžují ženy nad čtyřicet. Tím spíš by je mohly zajímat medicínské metody,...

Výběr článků

Načítám