Hlavní obsah

Lidé nad 65 let mají očkování proti chřipce hrazené z pojištění

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všichni lidé starší 65 let mají od letošního podzimu ze zdravotního pojištění hrazené očkování proti chřipce ve výši 140 korun. Je to velká změna oproti dosud uplatňovanému způsobu, kdy stát občanům nad tuto věkovou hranici hradil očkování jen v případě, že měli kardiovaskulární onemocnění, diabetes a některé další choroby. Ostatní ji platili v plné výši.

Článek

"Může se ale stát, že vakcína bude o 20 korun dražší. Cena 160 korun je maximální, která byla stanovena. Znamená to, že 20 Kč by si senioři doplatili," řekl Právu v pondělí doktor Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Uvedl, že nový systém očkování je dobrovolný a záleží na každém občanu starším 65 let, zda tuto možnost využije. Ostatní zájemci o vakcínu z řad mladších obyvatel ji hradí v plné výši včetně injekční aplikace. Ta zpravidla stojí sto korun.

"Svět se bojí pandemie, tedy chřipky obrovského rozsahu, která už několik let hrozí. Právě vyšší očkovanost by mohla zabránit katastrofě," řekl Vít. Dodal, že v ČR je proočkovanost obyvatel zhruba sedm procent, ve vyspělé Evropě je to okolo 21 procent a doporučení Světové zdravotnické organizace je 33 procent. V kategorii seniorů jsou tato čísla vyšší, ale Česká republika průměru Evropy zdaleka nedosahuje.

Vít uvedl, že ČR je na pandemii připravena, má vlastní pandemický plán a jako jedna z 24 zemí světa má zásoby antivirotik, která by se podávala především rizikovým skupinám obyvatel a lidem, kteří zajišťují chod státu, do doby než by byli ostatní očkováni.

Na chřipku a komplikace z ní každoročně v ČR zemře asi dva tisíce, většinou starších pacientů.

Anketa

Necháváte se proti chřipce očkovat?
Ano
38,1 %
Ne
61,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 921 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám