Hlavní obsah

Očkování proti chřipce pro seniory možná zdarma

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všichni občané starší 65 let možná od července budou mít očkování proti chřipce zdarma. Právu to řekl v úterý hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít.

Článek

"Podali jsme takový návrh a v současné době v rámci přípravy nové kategorizační vyhlášky se projednává. Pokud bude schválena, bude platit od července letošního roku a nové očkování proti chřipce již letos věkovou hranici nad 65 let zasáhne," oznámil Vít.

Až dosud ze zdravotního pojištění mají vakcínu hrazenu všichni 65letí a starší, kteří k tomu mají zdravotní indikaci, tzn. že mají chronické onemocnění srdce a cév, dýchacího systému, ledvin a diabetes. Pokud nová kategorizační vyhláška bude schválena, v této věkové hranici budou mít všichni bez rozdílu indikace hrazenu vakcínu z pojištění. Lidé mladší 65 let by ji měli hrazenu, pouze pokud mají uvedenou nemoc. V ostatních případech by si ji hradili sami.

Na pandemii jsme připraveni

Světová zdravotnická organizace (WHO) na svém zasedání tento týden v Ženevě znovu varovala před celosvětovou epidemií chřipky. Odborníci nemohou vyloučit, že virus, který způsobil dosavadní úmrtí na ptačí chřipku v Asii, dále zmutuje a chřipka se stane z ptačí prostě lidskou.

Nyní už se vyvíjí očkovací látka proti smrtícím účinkům ptačí chřipky. Česká republika, kterou na zasedání WHO v Ženevě zastupoval právě Vít, je na pandemii, tedy chřipku světového rozsahu, připravena.

"Již jsme zajistili antivirotika pro třetinu tzv. rizikových skupin obyvatelstva, tedy nemocných a těch, kteří by v případě pandemie zajišťovali chod státu. A snažíme se, abychom těchto antivirotik získali ještě mnohem víc," prohlásil Vít.

Dodal, že proočkovanost proti chřipce je v České republice ve srovnání s okolními státy stále nízká. Vláda schválila i pandemický plán proti chřipce, kde je přesně stanoveno, co, kdo a kdy musí udělat pro případ celosvětové epidemie. Letos v ČR zatím chřipkou onemocnělo milión a půl lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Doplňky stravy proti chřipce i nachlazení

Zatímco ordinace dětských lékařů praskaly při nedávné chřipkové epidemii ve švech, měla dětská lékařka MUDr. Helena Fuchsová z Řevnic poloprázdnou čekárnu....

Výběr článků

Načítám