Hlavní obsah

Bylinky, které bývalým kuřákům pomáhají s očistou organismu

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slogan „kouření škodí zdraví“ všichni dobře známe. I když se ale rozhodnete, že kouřit přestanete, negativní účinky kouření se projevují ještě dlouho poté. Proto je dobré pomoci tělu s očistou a regenerací.

Foto: Profimedia.cz

Látky obsažené v bezu celkově pročišťují organismus od zplodin a zlepšují zažívání, které je často nikotinem negativně ovlivněno. Květy bezinek působí i proti kuřáckému kašli a pročišťují průdušky.

Článek

Bělotrn kulatohlavý

Zklidňuje a pročišťuje. Při okamžitém vysazení přísunu nikotinu se u kuřáka zpravidla objeví abstinenční příznaky, stavy úzkosti, rozmrzelosti, špatná nálada až deprese, podrážděnost i agresivita. S tím souvisejí i nespavost, poruchy soustředění, bolest hlavy.

Foto: Profimedia.cz

Bělotrn kulatohlavý zklidňuje a pročišťuje. Nikotin v těle ovlivňuje srdeční činnost - bělotrn ji dokáže synchronizovat.

Proto dobře pomůže tinktura z bělotrnu kulatohlavého. Nikotin v těle navíc ovlivňuje srdeční činnost – bělotrn ji dokáže synchronizovat.

Rakytník řešetlákový

Kuřáci často trpí aterosklerózou a nedostatkem vitamínů, obzvláště C, E, A. Koktejl látek obsažených v oranžových plodech rakytníku je dobrou prevencí pro žilní systém a proti vzniku rakovinných nádorů.

Jde o vitamínovou bombu – kromě „céčka“ obsahuje vitamíny A, D, E, F, K, řadu béček (B1, B2, B3, B6, B9). Dále flavonoidy – rutin, kvercetin nebo kemferol, příznivě působící na stav cév. Obsahuje také serotonin, hormon dobré nálady, který chrání organismus proti depresi. Prostě ideální rostlina pro „vyléčené“ kuřáky.

Jetel luční

Reguluje v krvi cukr, který mívají kuřáci dost často zvýšený. Zlepšuje i činnost lymfatických žláz a harmonizuje orgány v těle. Z květů (nejlépe těch načervenalých) si můžete připravit čaj.

Potřebujete přibližně jednu velkou lžíci květů, kterou zalijete čtvrtlitrem horké vody, scedíte a popíjíte třikrát denně. Jetelové květy můžete pojídat i čerstvé, jejich chuť je příjemně sladká, hodí se do zeleninových salátů.

Semínka kopru

Silice ze semen potlačují chuť na další cigaretu, a pokud si ještě občas zapálíte, potlačí i typický nepříjemný pach z úst. Stačí je rozžvýkat. Pach pomáhá eliminovat také čaj ze skořice nebo máty peprné.

Ostropestřec mariánský

Tento pichlavý silák podporuje celkovou kondici jater, účinné látky v něm chrání jaterní buňky. Bylina pomáhá snižovat cholesterol v krvi, detoxikuje tělo, používá se při chronických otravách i pro regeneraci jater alkoholiků a silných kuřáků.

Nejčastěji se užívá formou oleje získaného lisováním ze semen, tinktury nebo přímou konzumací drcených semen. Vodní nálevy nejsou tak účinné.

Bez černý

Nelibý odér spojený s nikotinem obvykle vydává celé kuřákovo tělo. Bez ho pomůže odstranit – látky v něm obsažené celkově pročišťují organismus od zplodin a zlepšují zažívání, které je často nikotinem negativně ovlivněno. Kromě toho květy bezinek působí i proti kuřáckému kašli, pročišťují průdušky.

Borovice lesní

Doporučuje se na pročištění a regeneraci organismu. Její výtažky vykazují protizánětlivé účinky a pomáhají při nemocech dýchacích cest, bronchiálním astmatu a podporují odhleňování. To vše vylepší kuřácký kašel a posílí plíce.

Sbírají se hlavně pupeny ještě před rozvinutím. Účinné je také zevní užití formou inhalace borovicového odvaru, který připravíte klasickým způsobem.

„Borovice by nikdy neměla být vnitřně užívána dlouhodobě, neboť přítomné terpeny mohou působit poměrně silně dráždivě. Vůbec by ji pak neměli užívat lidé se zánětlivým onemocněním ledvin, jater nebo trávicího ústrojí,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Náš tip: Už hodinová procházka borovým lesem má ozdravné účinky pro tělo a hlavně plíce.

Přeslička rolní

Nejenže pročišťuje, ale zlepší i stav pokožky. U kuřáků stárne kůže rychleji, proto je vhodné i vnitřní užívání přesličky.

Účinné látky v rostlině posílí strukturu pleti, která opět získá lesk a nepůsobí matně, unaveně a šedě. Užívá se vně i vnitřně. Při vnitřním užívání pozor na záměnu s přesličkou bahenní a na předávkování.

  • Pro kuřáky jsou prospěšné i výluhy z rostlin, které ovlivňují detoxikaci těla – z kopřivy, břízy, pampelišky, pýru plazivého apod. Zrychlují odvod nežádoucích látek z organismu.
  • S detoxikací a přísunem vitamínů a minerálů pomáhá i zelenina. Skvělá je mrkev a mrkvová šťáva (odstraňuje toxiny z těla a je bohatá na vitamíny C, K, B a A). Brokolice zase chrání před poškozením plic a má protirakovinné účinky. Špenát zhoršuje vnímání chuti tabáku a je bohatý na vitamíny a kyselinu listovou.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Byliny pro zdravou krev

Lidská krev je nenahraditelná a zajišťuje uchování života. Na podporu krevního oběhu, čistění krve, tvorbu bílých a červených krvinek nebo krevních destiček...

Výběr článků

Načítám