Hlavní obsah

Alergie na roztoče může vést až k astmatu

Novinky, das

Roztoči domácí se rádi vyskytují na teplých, vlhkých a temných místech, obvykle tedy v ložnicích - většinou v matracích, lůžkovinách a polštářích. Nejsou na první pohled patrní, lidé si jich obvykle všímají až kvůli zdravotním potížím. Velká část populace je na ně totiž alergická, a pokud se v tomto směru neléčí, může se u nich rozvinout i astma.

Foto: Profimedia.cz

Roztoči domácí

Článek

„Byť jsou roztoči kanibalové a požírají se navzájem, rozmnožují se velmi rychle. Alergeny, na které jsou lidé citliví, se přitom nacházejí především v jejich exkrementech, v tělesné schránce a ve slinách. Jedná se v podstatě o enzymy pocházející ze zažívacího traktu,” vysvětluje původ roztočové alergie MUDr. Iva Pončáková z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze.

Alergie na roztoče se přitom projevuje různě. „Mezi nejčastější příznaky patří kýchání, ucpaný nos nebo rýma, kašel, zarudlé či pálivé oči, ale i nekvalitní spánek apod.,” upozorňuje hygienička Lisa Ackerleyová pro Daily Mail.

Při dlouhodobějších potížích je tak dobré vždy vyhledat lékaře, který na základě testů nebo rozboru krve zjistí, zda se jedná skutečně o alergii na roztoče.

Správně zvolená léčba

Pokud lékař alergii diagnostikuje, obvykle hned nasadí potřebnou léčbu. Ta ale vyžaduje víc než jen běžně dostupná antihistaminika nebo nosní spreje s látkami snižujícími překrvení sliznice, které jen tlumí příznaky, ale podstatu problému neřeší.

K tomu je zapotřebí jednak důsledná eliminace působení alergenu a také nasazení tzv. alergenové imunoterapie. Při této léčbě je podávána dostatečná kumulativní dávka alergenu, která navodí takzvaný stav tolerance. Je to dlouhodobá léčba rozvržená do tří až pěti let. Přináší však trvalé zlepšení stavu, které přetrvává i několik let po jejím ukončení.

Jedná se o medikamentózní léčbu ve formě injekcí – aplikovaných buď v nemocnici, nebo v jiném zdravotnickém zařízení. Mnohem komfortnější je však užívání ve formě tablet, které může pacient brát doma. Roztočová tableta se užívá denně podáním pod jazyk a je vhodná i pro děti a dospívající od 12 let s alergickou rýmou vyvolanou roztoči.

„Alergie na roztoče je obecně považována jako preastmatický stav a bylo prokázáno, že užitím alergenové imunoterapie se riziko vývoje astmatických projevů výrazně snižuje. Proto by člověk neměl v žádném případě příznaky alergie na roztoče podceňovat,“ varuje MUDr. Iva Pončáková.

Jakmile obtíže ustanou, lidem se velmi významně zkvalitní jejich život.

Deset kroků k minimalizaci roztočů ve vaší domácnosti
Na přikrývky, polštáře a matrace používejte protiroztočové povlaky.
Perte lůžkoviny (např. povlečení, přikrývky) každý týden při teplotě 60 °C. Jenom tak zajistíte likvidaci roztočů. Praní při nižší teplotě sice dočasně ničí alergen, který roztoči produkují, samotní roztoči ale v těchto teplotách přežívají a produkují další alergeny.
Děti trpící alergií by neměly spát na spodní palandě dvoupatrových postelí, protože na ně může padat alergen z horní postele.
Pokud je to možné, odstraňte z ložnice všechny koberce a podlahu pravidelně luxujte antialergenním vysavačem, stejně jako čalouněné plochy nábytku.
Pokud chcete roztoče zahubit ještě efektivněji, použijte parní čističe, které likvidují roztoče horkou párou.
Všechny vodorovné plochy, jako jsou například parapety, skříně a kuchyňské linky otřete jednou týdně nejdříve vlhkým hadrem, pak suchým. Zabráníte tím rozptýlení prachu s alergenem do vzduchu.
Používejte lehké bavlněné závěsy a pravidelně je perte. Obecně omezte látkový a čalouněný nábytek.
Každých 8-10 let vyměňte starou matraci za novou. Polštáře vyměňujte jednou za rok.
Textilní a plyšové hračky je nutné prát stejně jako lůžkoviny, tj. na 60 °C. Pokud to pokyny výrobce hračky neumožňují, je možné ji alternativně zabalit do plastového sáčku a dát ji na 12 hodin do mrazáku a následně vyprat na doporučenou teplotu.
Zajistěte dostatečné větrání tak, aby byla snížena vlhkost ve vašem bytě. Optimální hodnota vlhkosti je mezi 30 a 50 %. Pokud to je nutné, použijte odvlhčovač.

Reklama

Související témata:

Související články

Co se děje s tělem při alergii

Také vás zajímá, jak je možné, že s někým nedělá pyl nebo přítomnost kočky naprosto nic, zatímco vy na ně reaguje rýmou, kýcháním nebo v krajním případě...

Výběr článků

Načítám