Hlavní obsah

Nejoblíbenější dobroty z vykoledovaných vajec

Novinky, Dana Sokolová

Zůstalo vám doma po koledě velké množství vařených vajec a nevíte, co s nimi? Připravili jsme pro vás hned několik různorodých receptů, díky kterým vám chuť vajec nezevšední.

Foto: Profimedia.cz

Velikonoční vajíčka se dají zpracovat na mnoho způsobů.

Článek

Odborníci vejce považují za superpotravinu, jelikož obsahují vitamíny všech skupin (s výjimkou céčka), minerální látky, stopové prvky, ale také biologicky hodnotnější bílkoviny, než jsou ty z masa a mléka. Jsou v nich totiž hojně zastoupeny esenciální aminokyseliny, které si nedokážeme syntetizovat, a přitom se bez nich neobejdeme.

Jak zužitkovat koledu?

Vařená vejce dle odborníků vydrží v chladu bez poškození až 10 dní. Zkonzumovat vejce z pomlázky tudíž není nutné hned. Je ale zapotřebí dodržet zásady správného skladování. Ideální způsob je jednoduchý: vejce uložit špičkou dolů na suché, chladné (mezi 5 a 18 °C) místo, bez větších výkyvů teplot a přímého slunečního svitu na vejce.

Rozhodně jim neprospěje, když jsou den v lednici a druhý den je dáte do osmnácti stupňů. Skořápka se opotí, poruší, začne být pórovitá a hrozí mnohem větší riziko, že kromě pachů přijme z vnějšího prostředí i nějakou nákazu.

Velikonoční vaječná tlačenka se zeleninou
Suroviny: Směs zeleniny (mrkev, hrášek, brokolice, jarní cibulka), 3 plátky želatiny, 4 natvrdo uvařená vejce, 1 menší cibule, 250 ml majonézy, sůl, pepř, ocet
Postup: Želatinu necháme nabobtnat. Zeleninu s vejcem a cibulí nakrájíme na velmi malé kostky. Smícháme s majonézou a ochutíme. Přidáme nabobtnalou želatinu a dochutíme octem.
Velikonoční vajíčková pomazánka
Suroviny: 250 g polotučného tvarohu ve vaničce (zdravější verze) nebo kelímek pomazánkového másla, 3 trojúhelníčky měkkého sýra, 4 vejce natvrdo, 2 lžičky plnotučné hořčice, cibulka dle chuti, sůl, pepř
Postup: Uvařená a oloupaná vejce protlačíme skrz mřížku, smícháme s tvarohem nebo s pomazánkovým máslem. Přidáme hořčici, cibulku a dochutíme. Servírujeme s pečivem, pomazánku můžeme posypat pažitkou.
Lososovo-křenová plněná vejce
Suroviny: vejce, uzený losos, lučina nebo žervé, strouhaný křen, citrónová šťáva, sůl, pepř
Postup: Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Poté je omyjeme a překrojíme podélně na poloviny. Čajovou lžičkou opatrně vydlabeme žloutky a dáme je do menší misky. Žloutky utřeme s lučinou a křenem. Přidáme nadrobno nakrájeného lososa. Promícháme, osolíme, opepřeme a přidáme pár kapek citrónové šťávy podle chuti. Bílky vajec naplníme připravenou nádivkou a dáme do lednice vychladit. Před podáváním posypeme bylinkami.
Lehký čočkový salát se šunkou
Suroviny: 250 g uvařené drobnozrnné čočky, 80 g šunky nakrájené na kostičky, 2 vejce uvařená natvrdo, zelená paprika, 1 cibule, 6 cherry rajčátek, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř
Postup: Na troše olivového oleje necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, šunku a vše orestujeme. Takto připravenou směs smícháme s uvařenou čočkou a nakrájenými cherry rajčátky. Salát ochutíme balzamikovým octem, solí a pepřem. Ozdobíme uvařeným vajíčkem a můžeme podávat.
Pštrosí vejce
Suroviny: 1 kg mletého masa (vepřové + hovězí), 5 vařených vajec, 1 vejce syrové, 2 stroužky česneku, strouhanka, sůl, pepř, rostlinný olej, petrželka, pažitka Doporučená příloha: bramborová kaše
Postup: Mleté maso smícháme se syrovým vejcem, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, solí, pepřem a podle potřeby přidáme na zahuštění strouhanku. Masovou směs rozdělíme na 5 částí a s vodou navlhčenýma rukama z nich uděláme placičky. Vařená vejce oloupeme, do placiček z masa je pečlivě zabalíme, uhladíme a maso ze všech stran spojíme. Takto připravená vejce obalíme ve strouhance, mašlovačkou potřeme olejem, pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 20 minut dozlatova.

Jak připravit perfektní pokrm z vajec na nejrůznější způsoby

Styl
Velikonoční vajíčková pomazánka s avokádem
Suroviny: 4 natvrdo uvařená vajíčka, 1 zralé avokádo, dijonská hořčice – dle chuti, ½ kelímku bílého jogurtu do 3 % tuku, sůl, pepř, citrónová šťáva podle chuti, nadrobno nakrájená čerstvá pažitka, chilli koření nebo čerstvá chilli paprička, toasty Fibroki
Postup: V míse smícháme nadrobno nakrájená vajíčka, rozmačkané avokádo, bílý jogurt, hořčici dle chuti, citrónovou šťávu, přidáme čerstvou pažitku, chilli, sůl a pepř podle chuti. Pomazánku pořádně vymícháme, případně vyšleháme ručním šlehačem. Hotovou pomazánku natřeme na toasty.
Jarní salát s ředkvičkami
Suroviny: 1/2 salátové okurky, 2x svazek ředkviček, 1x svazek jarní cibulky, 2 lžičky šťávy z citrónu – 1 citrón, 1 bílý nízkotučný jogurt, bílá ředkev, řeřicha, vejce natvrdo 2 ks nebo 8 křepelčích vajec, ledový salát
Postup: Nejprve oloupeme okurku a nakrájíme na malé kousky, stejně jako ředkvičky, bílou ředkev a jarní cibulku. Poté smícháme jogurt s cibulkou, ředkvičkou, šťávou z citrónu a kořením, následně přidáme nakrájenou okurku, pokrájená vajíčka a dochutíme řeřichou.
Lehký vajíčkový salát s jogurtem
Suroviny: 10 vajec natvrdo, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 svazek ředkviček, 1/2 červené cibule, hrst petrželky, 400 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 1 lžíce hořčice
Postup: Jednoduchost salátu spočívá už v samotném krájení. Vejce nakrájíme na kostky, každý druh zeleniny nasekáme trošku jinak, abychom získali rustikální salát, o který nám jde. Řapíkatý celer můžeme nakrájet na plátky, cibulku na jemné měsíčky, petrželku najemno, ředkvičky na plátky. Vše zlehka promícháme s jogurtem, hořčicí, solí a pepřem. K salátu se výborně hodí čerstvě rozpečená bageta.Tip: Tento salát není vhodný ukládat do lednice na odležení, proto ho vždy připravíme těsně před podáváním.
Mrkvová pomazánka s vejcem
Suroviny: 4 vejce, 100 g ředkviček, 250 g tvarohu, petržel, pepř bílý, 400 g mrkve, 100 g másla, 120 g pomazánkového másla, sůl
Postup: Vejce uvaříme natvrdo a zchladíme pod studenou tekoucí vodou. Oloupeme je a nasekáme nadrobno. Očištěnou syrovou mrkev nastrouháme, ředkvičky nakrájíme nadrobno (nebo je můžeme nastrouhat).Změklé máslo smícháme s tvarohem, pomazánkovým máslem a najemno usekanou petrželkou. Pak do tvarohu vmícháme nastrouhanou mrkev, ředkvičky a vajíčka.Vše důkladně promícháme, ochutíme solí a pepřem a vložíme do lednice vychladit. Hotovou pomazánku namažeme na tmavý chléb, ozdobíme snítkou petrželky a podáváme.
Vajíčkový salát s kukuřicí
Suroviny: 6 vajec uvařených natvrdo, 5ks ředkviček, 3 lžíce majonézy, 2 lžičky worcesterové omáčky, 340 g kukuřice lahůdkové od Znojmie, malá červená cibule, 2 lžičky hořčice, nasekaná hladká petržel, pepř, sůl
Postup: Rovnou v salátové míse připravíme dresink z majonézy, hořčice a worcestrové omáčky. Dobře promícháme.Kukuřici necháme v cedníku okapat. Vajíčka oloupeme a nakrájíme na větší kousky, cibuli na plátky, ředkvičky na čtvrtinky. Vše dáme do mísy a zamícháme, aby se suroviny dobře obalily dresinkem.Posypeme nasekanou petrželkou a podle potřeby ochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým pečivem.
Tradiční česká kulajda
Suroviny: 2 vejce, 3 menší brambory, 1 větší cibule, hrst sušených hub (mohou být i čerstvé), 2 lžíce čerstvého kopru, 1 lžíce octa, 200 ml smetany na vaření, 1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru, lžička kmínu, olej, sůl, pepř Na jíšku: 30 g mouky, 1 lžíce másla
Postup: Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet. Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, brambory na kostičky. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín, a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké. Dokud se polévka vaří, připravíme vajíčka natvrdo.Poté si připravíme jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky. Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem. V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem. Hotovou polévku podáváme s vajíčkem, ozdobíme čerstvým koprem.
Vajíčkové jednohubky s ředkvičkovo-bylinkovou pomazánkou
Suroviny: 12 vajec, 1 svazek ředkviček, 1 lžíce pažitky, zakysaná smetana, malá tatarská omáčka, lístky bazalky, plátky okurky nebo rozmarýn
Postup: Uvaříme vejce natvrdo. Nastrouháme ředkvičky. Přidáme k nim nasekanou pažitku, smetanu a tatarskou omáčku. Promícháme. Vejce oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Ozdobíme vajíčka ředkvičkovo-bylinkovou pomazánkou. Přidáme okurku či bylinky, které napícháme na párátko.Tip: Jednohubka se hodí i na dětskou párty, vypadá jako lodička.
Koprová omáčka s telecím masem, vejci a knedlíky
Suroviny: 500 g telecí kýty, 150 g mrkve, 150 g petržele, 150 g celeru, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, špetka soli, špetka pepře, 1 cibule, tymián, kopr, 4 vejce, 200 ml smetany (31 %), 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce cukru, 2 až 3 lžíce octaNa knedlíky: 4 rohlíky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 vejce, špetka soli
Postup: Maso, kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, tymián, sůl a pepř vložíme do vody. Vaříme při nízké teplotě přiklopené asi 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Podle potřeby podlijeme vodou.Mezitím připravíme knedlíky. Nakrájíme pečivo na malé kostičky o velikosti 1×1 cm. Přidáme mouku, mléko, sůl, žloutky a sníh vyšlehaný ze dvou vajec.Vzniklé těsto vložíme do dvou připravených mikrotenových sáčků a vaříme ve vodě 15 minut. Otočíme a vaříme dalších 15 minut.Jakmile je vývar z telecího masa hotový, rozpustíme máslo v hrnci a zaprášíme moukou. Vzniklou jíšku rozředíme vývarem. Vaříme 20 minut, poté dochutíme solí, cukrem, octem a smetanou. Vaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme nasekaný kopr, 2 lžíce másla pro zjemnění a odstavíme.Podáváme s knedlíkem, nakrájeným telecím masem a vajíčkem uvařeným natvrdo.
Francouzská velikonoční paštika
Suroviny: 200 g hladké mouky, 100 g másla, sůl, 500 g vepřového bůčku, petrželka, 2 lžičky nakládaného celého pepře, 7 ks vajec, 1 lžíce cukru moučka, 250 g pečeného vepřového masa, 500 g vepřových jater, pažitka dle chuti, mletý pepř černý
Postup: Na vál prosejeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj rozklepneme jedno vejce, rozkrájíme změklé máslo, cukr rozpuštěný v trošce vody, přidáme špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Pečené libovější vepřové maso (můžeme použít i pečené kuře nebo králíka) nakrájíme na kousky. Zbylá vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Bůček a játra nakrájíme na kousky, jemně umeleme, osolíme a do směsi vmícháme usekanou petrželku a pažitku.Dvě třetiny těsta tence rozválíme, plátem vyložíme dno a stěny zapékací formy. Na těsto rozložíme půlky vajec a kousky vepřového masa. Pak přidáme lžičkou hrudky ochuceného hašé. Povrch náplně posypeme nakládaným pepřem, paštiku uzavřeme zbytkem těsta rozváleným na tenký plát. Kraje navlhčíme vodou, slepíme a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 35-40 minut. Paštiku podáváme teplou i studenou se zeleninovým salátem.
Vajíčková pomazánka s lučinou a okurkou
Suroviny: 2 balení lučiny 100 g, 1/3 okurky, hrst slunečnicových semínek, 2 vařená vejce, pepř a sůl, petrželka
Postup: Z oloupaných vařených vajec vyjmeme žloutky. Bílky a okurku nakrájíme na malé kostičky. Slunečnicová semínka nasucho opražíme a necháme vychladnout. Nakrájenou okurku a bílky dáme do mísy společně s jedním žloutkem a nasekanou petrželkou. Přisypeme slunečnicová semínka a přidáme lučinu. Vše důkladně promícháme, osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s chlebem, nejlépe kváskovým, ozdobíme rozdrobeným žloutkem a petrželkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám