Hlavní obsah

Skialpinismus - ideální jarní fitness aktivita pro každou věkovou skupinu

Novinky, das

Na první pohled to vypadá jako velmi náročná sportovní disciplína, pustit se do skialpinismu může přitom každá jen trochu sportovně založená žena. Pro „chození na lyžích“ platí pouze jedna podmínka – umět trochu sjezdovat, aby se dalo také sjet z kopce.

Foto: Profimedia.cz

Při skialpinismu zabírají svaly celého těla.

Článek

Na hřebenech hor bude letos ležet sníh až do začátku května, na jaře bývá slunečno, teplo a dobrá viditelnost. Jaro je tak ideálním obdobím, kdy si vyzkoušet skialpové lyže, na kterých se do kopce stoupá na pásech, ty se nahoře sundají a díky speciálnímu vázání se může jet dolů.

„Pro skialpinismus neexistuje žádné omezení – začít je možné v každém věku a v jakékoli kondici. Tomu se uzpůsobí tempo a výběr trasy. Je nutné umět sjet kopec a je to jednodušší než se učit na běžkách,“ říká Branislav Adamec z Dynafitu, který vyrábí skialpové lyže, boty i oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Pokud člověk vystoupá 400 výškových metrů, spálí 600 kalorií

Rovněž nám v národním parku Fanes-Sennes-Prags, v regionu Jižní Tyrolsko na severu Itálie, v krásném prostředí Dolomit ukázal, jak s tímto sportem začít. Se začátečníky by se šel projít po cestě, kterou jednou za den upravuje rolba – z horské chaty Pederü na chatu Lavarella. Je to sice 500 výškových metrů, ale odměnou bude dobrý oběd nebo večeře.

„Se zkušenějšími klienty bych se nebál vystoupat na Zehnerspitze, na Pareispitze nebo vrchol Lavarella. Když jsem zde byl s biatlonistou Ondrou Moravcem, stíhali jsme i dva vrcholy denně,“ směje se.

Fitness skitouring
Jedná se o velmi komplexní pohyb, při kterém zabírají svaly celého těla – posilují se ruce, nohy a zpevňují se záda. A spálí se hodně kalorií. „Záleží na intenzitě stoupání, váze člověka, na tom, jak je fyzicky zdatný. Odhaduji, že pokud člověk vystoupá 400 výškových metrů, spálí 600 kalorií. Já během 2,5hodinového tréninku vystoupám 2500 výškových metrů, za tu dobu spálím 2700 kalorií,“ dodává Tomáš Bystřický, nadšený skialpinista a mistr světa v letním biatlonu.

Jak začít

Každá firma vyrábějící skialpové vybavení pravidelně dělá testovací akce, na které se lze přihlásit (například od 20. - 22. dubna na Pradědu). Ve větších lyžařských střediscích Česka (Praděd, Dolní Morava, Pec pod Sněžkou, Bouřňák) jsou už dnes půjčovny, kde vše vysvětlí a často mají i instruktora, kterého si lze na túru zamluvit. V Česku jsou navíc pro skitouring ideální podmínky – v Krkonoších, Jeseníkách, na Králickém Sněžníku, Šumavě a v Beskydech. Například ale Jizerské hory je lepší projet na běžkách.

„V dubnu už vleky stojí, ale na sjezdovkách ještě leží sníh. Lze si nasadit lyže a vyrazit nahoru boční lesní cestou a dolů si to sjet po sjezdovce. Pokud se ale někdo chystá do volného terénu, je lepší si najmout horského vůdce s mezinárodní licencí UIAGM,“ dodává Branislav Adamec. Pak je nutné si s sebou přibalit „svatou trojici“ – lopatku, sondu a lavinový vyhledávač pro případ ohrožení.

Jak to funguje

Dnešní vybavení na skialpy je lehké a snadno se s ním manipuluje. Funguje to tak, že se na speciální lyže na výšlap připínají stoupací pásy. Vázání má několik poloh, dá se zvednout pata podle sklonu stoupání, ale také z něj lze udělat pevné sjezdařské vázání.

Také boty mají dvě polohy – volnou na výstup a pevnou na sjezd. „Například boty Dynafit Hoji, které přijdou na trh v příští sezóně, jsou už tak pohodlné, že v nich lze strávit celý den. Dostaly dokonce ocenění na ISPO v Mnichově,“ dodává Branislav Adamec.

Foto: archív Branislava Adamce

Západy slunce

Jak se obléci

Brzy ráno bývá zima, odpoledne naopak teplo. Tomu je potřeba přizpůsobit oblečení, které se tak trochu podobá běžeckému. Nahoru se chodí na lehko, třeba jen v tričku a bundě, která dobře dýchá (například z materiálu polartec nebo softshell).

Do batůžku je nutné si přidat suché a teplé oblečení (tričko a například lehkou péřovku na zahřátí a sjezd dolů), ale také teplý čaj a něco k jídlu. I skialpinismus má své módní vychytávky – například sukýnky pro ženy, které zahřejí při sjezdu.

„Je to o svobodě. Člověk se oprostí od lidí, může jít kterýmkoli směrem. A dobrý lyžař si užije i jízdu v prašanu,“ dodává Tomáš Bystřický.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám