Bramborový krém s česnekem

FOTO: František Petrák

Suroviny: 6 stroužků česneku, 2 větší cibule,1/2 kg brambor,1 lžička majoránky, 1 l zeleninového vývaru, 3 lžíce olivového oleje
Postup: Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek a poté k nim přidáme syrové brambory. Základ zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme 45 minut. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme majoránku a krém ještě chvíli povaříme.
Kuřecí steak na koriandru s pohankou

FOTO: František Petrák

Suroviny: 300 g pohanky, 2 střední cibule, 4 stroužky česneku, kousek másla, trocha oleje, 600 g kuřecích prsou, lžíce mletého koriandru, svazek koriandrové nati

Postup: Pohanku spaříme horkou vodou a propláchneme studenou. Potom ji zalijeme horkou vodou, na jeden díl pohanky dva díly vody. Osolíme, zakryjeme a zvolna dusíme 15 minut. Odstavíme a necháme dojít pod pokličkou. Veškerá voda by se měla vsáknout. Mezitím orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek a promícháme s uvařenou pohankou a kouskem másla.

Kuřecí maso osolíme, opepříme, přidáme nasekaný koriandr a vložíme do vymazané zapékací misky. Pečeme zakryté v předehřáté troubě na 170 °C 45 minut. Abychom vytvořili jemnou omáčku, přidáme nakonec do výpeku trošku másla a důkladně promícháme. Na talíři posypeme čerstvým koriandrem.

Kuřecí na zázvoru

FOTO: František Petrák


Suroviny: 400 g kuřecích prsou, 2 lžíce slunečnicového oleje, špalík zázvoru, 4 stroužky česneku, 1 svazek jarní cibulky, 4 lžíce kvalitní sójové omáčky (např. Healthy Boy Thai Soya Sauce), 300 g rýže


Postup: Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Ve velké pánvi (wok) rozehřejeme olej a zprudka na něm opečeme maso, které poté přendáme do mísy. Do oleje vložíme na plátky nakrájený zázvor a česnek a pomalu restujeme.
Přidáme černý pepř, nakrájenou cibulku, sójovou omáčku a opečené maso a necháme provařit. Podáváme s rýží nebo s rýžovými nudlemi.
Zelný salát

FOTO: František Petrák

Suroviny:1/2 hlávky bílého zelí, 2 mrkve, polévková lžíce cukru, 3 lžíce jablečného octa, 1/2 lžíce soli, 4 lžíce slunečnicového oleje, 1 svazek řeřichy
Postup: Zelí a mrkev nakrouháme na tenké nudličky. Vše dáme do velké nádoby, přidáme cukr, sůl, ocet a olej a dlouho mačkáme, dokud zelenina nezkřehne.
Poté scedíme tekutinu, nevyléváme ji, vymačkaná šťáva se uplatní ve smoothie. K zelí s mrkví přidáme čerstvou řeřichu, salát promícháme a dochutíme.