Hlavní obsah

Skřípání zubů se nevyplácí podceňovat

Novinky, das

Skřípání a cvakání zuby neboli bruxismus je poměrně rozšířený zlozvyk, který doprovází děti i dospělé zejména při spánku. Mezi nejčastější příčiny patří stres a úzkost. Ke zhoršení pak dochází v souvislosti s konzumací alkoholu a stimulačních látek. U dětí se tak děje často i v důsledku prořezávání zubů či infekčního onemocnění. Vždy je dobré problém řešit.

Foto: Profimedia.cz

Při skřípání zubů dochází k nevratnému poškození skloviny.

Článek

„Při skřípání zubů dochází k nevratnému poškození skloviny a zuby pak mohou být citlivé. Může také docházet k prasklinám na zubu a v extrémních případech až ke zlomeninám zubů či výplní. Při skřípání dochází také k přetěžování čelistního kloubu, to má za následek např. bolest při žvýkání, ztížené otevírání či lupání. Důsledkem skřípání mohou být také bolesti hlavy,” vysvětluje dentální hygienistka Veronika Zákopčaníková z pražské kliniky Dental Office H33.

Proto je velmi důležité začít problém řešit co nejdříve. „Pokud chce pacient trpící bruxismem zabránit poškozování zubů, případně i korunek či můstků, měl by si nechat zhotovit u zubního lékaře noční chránič zubů,“ doporučuje zubní lékařka Kristýna Krejsová z pražského Zubního centra Ořechovka.

V případě, že je příčinou skřípání stres, je dobré se zaměřit na relaxaci, meditaci, uvolňující cviky či odbornou pomoc psychologa nebo psychoterapeuta.

Malé děti by měly dodržovat spánkový režim

Pokud skřípe zuby dítě do šesti let věku, noční chrániče zubů se nedoporučují. Zde je zapotřebí upravit spánkový režim. Dítě by mělo chodit spát vždy ve stejnou dobu. Dvě hodiny před usnutím by už nemělo sledovat televizi ani mít zapnutý počítač, to pro absolutní zklidnění mysli před spánkem.

Zároveň by se děti měly vyvarovat pojídání cukrovinek a pití slazených nápojů před spaním. Jejich spánek by se měl stát klidnější a potíže se skřípáním by měly odeznít. Při déletrvajících problémech by se měli rodiče svěřit pediatrovi či zubaři.

Reklama

Související články

Když nás trápí citlivé zubní krčky

Trpíte pokaždé, když se zakousnete do čokolády nebo se napijete horkého čaje či čehokoli studeného? Pak vás zřejmě trápí odhalené zubní krčky. Máme pro vás...

Výběr článků

Načítám