Hlavní obsah

Začínáme s běháním. Co kromě bot potřebujete

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Horké letní dny jsou již nenávratně pryč, a tak je nejlepší čas začít s běháním. Běh ostatně patří k přirozenému druhu pohybu, který prospěje nejen vašemu tělu, ale i duši. Je skvělým tréninkem, ale i relaxací, posílíte při něm fyzičku a pročistíte si hlavu po náročném dni v práci. Jakou vlastně člověk pro pravidelné běhání potřebuje výbavu?

Foto: Profimedia.cz

Článek

Předně je třeba říci, že běh není na vybavení extrémně náročným sportem. Nicméně to neznamená, že si nevyžádá jistou vstupní investici. Vyplatí se totiž pořídit především kvalitní věci, jež vám nejen vydrží celou sezónu, ale ještě poskytnou dostatečnou oporu vašemu tělu a ochrání vaše klouby a svaly. Kromě motivace a plánu je důležitá výbava.

Boty jsou základ

Je jasné, že tím největším pomocníkem při běhání jsou skutečně kvalitní běžecké boty. Pokud nejste profesionálem, vystačíte si většinou s klasickými běžeckými botami, jež seženete v každém obchodě se sportovními potřebami a oblečením. Většinou jsou velmi lehké a mají měkkou, pružnou podrážku, jež zajistí co nejmenší otřesy pro vaše kolena a páteř.

Boty na běh vám musí dokonale padnout, nepodceňujte tedy jejich zkoušení (pokud nakupujete sportovní výbavu na internetu, vyplatí se nejprve vybraný výrobek vyzkoušet v kamenném obchodě a poté boty objednat přes e-shop). Obecně se dá říci, že by měly být boty asi o půl až jedno číslo větší, než je velikost vašeho chodidla.

Odborníci doporučují při výběru bot zohlednit rovněž terén, v němž se budete nejčastěji pohybovat (je rozdíl, pokud běháte ve městě po asfaltu, nebo když vyrážíte na lesní cestu plnou měkkého jehličí). Dalším aspektem, který se vyplatí při nákupu zvážit, je hmotnost běžce (aby byla podrážka schopna vaše tělo správně „odpružit“), případně také způsob našlapování, abyste věděli, zda potřebujete větší oporu v oblasti paty, nebo špičky chodidla. Neváhejte se při výběru obuvi poradit s personálem v obchodě.

1. Under Armour Sportstyle Triblend P/O, od 1 229 Kč 2. Nike Downshifter 7, od 899 Kč

1. Under Armour Sportstyle Triblend P/O, od 1 229 Kč 2. Nike Downshifter 7, od 899 Kč 3. Nike M Nsw Windrunner, od 1 560 Kč

1. Under Armour Sportstyle Triblend P/O, od 1 229 Kč 2. Nike Downshifter 7, od 899 Kč 3. Nike M Nsw Windrunner, od 1 560 Kč 4. Sensor Trail modré/černé, od 790 Kč

1. Under Armour Sportstyle Triblend P/O, od 1 229 Kč 2. Nike Downshifter 7, od 899 Kč 3. Nike M Nsw Windrunner, od 1 560 Kč 4. Sensor Trail modré/černé, od 790 Kč 5. Tomtom Adventurer Cardio + Music, od 7 399 Kč

1. Under Armour Sportstyle Triblend P/O, od 1 229 Kč 2. Nike Downshifter 7, od 899 Kč 3. Nike M Nsw Windrunner, od 1 560 Kč 4. Sensor Trail modré/černé, od 790 Kč 5. Tomtom Adventurer Cardio + Music, od 7 399 Kč 6. Asics Noosa FF, od 2 250 Kč

7. Craft Brilliant 2.0 Light, pánské kalhoty, od 1 488 Kč

Tělo jako v bavlnce

Co se samotného oblečení týče, zpočátku si jistě vystačíte s tričkem nebo tílkem, v chladnějších dnech pak přidejte lehkou větrovku (nepromokavou) či mikinu. Doplňte je kraťasy (pokud to počasí dovolí), případně tepláky nebo legínami. Později, až běhu opravdu propadnete, se v obchodech nebo na internetu porozhlédněte po funkčním prádle přímo určeném na běhání. Dokonale izoluje, ale zároveň odvádí pot a „větrá“. V zimě pak nezapomeňte na rukavice, čepici a šátek či tunel na krk.

Nepodceňujte ani výběr ponožek – jako začátečník si vystačíte s klasickými bavlněnými, ovšem s postupem času a se zvyšujícími se výkony (a zapálením pro běh) však oceníte ponožky z funkčního materiálu, které jsou nejen pohodlné, ale také odolnější vůči zpoceným chodidlům.

Ženy-běžkyně by rozhodně neměly zapomínat na kvalitní sportovní podprsenku. Nespoléhejte na to, že vám klasická podprsenka při běhu zajistí potřebný komfort! Ideální sportovní podprsenka by vám měla dokonale padnout a neměla by vás v běhání nikterak omezovat. Některé běžkyně s většími ňadry dokonce nosí najednou dvě podprsenky, aby si zajistily při sportu skutečnou oporu.

1. Craft Run Weather, od 2 327 Kč

1. Craft Run Weather, od 2 327 Kč 2. Adidas Ultraboost W, od 2 999 Kč

1. Craft Run Weather, od 2 327 Kč 2. Adidas Ultraboost W, od 2 999 Kč 3. Nike Element Hoody, od 1 150 Kč

1. Craft Run Weather, od 2 327 Kč 2. Adidas Ultraboost W, od 2 999 Kč 3. Nike Element Hoody, od 1 150 Kč 4. Kilpi Runner W, od 1 199 Kč

1. Craft Run Weather, od 2 327 Kč 2. Adidas Ultraboost W, od 2 999 Kč 3. Nike Element Hoody, od 1 150 Kč 4. Kilpi Runner W, od 1 199 Kč 5. Salomon X-Scream W, od 2 530 Kč

1. Craft Run Weather, od 2 327 Kč 2. Adidas Ultraboost W, od 2 999 Kč 3. Nike Element Hoody, od 1 150 Kč 4. Kilpi Runner W, od 1 199 Kč 5. Salomon X-Scream W, od 2 530 Kč 6. Polar FT 60, od 2 074 Kč

7. Nike W Nk Pwr Epic Run Cpri, od 1 014 Kč

Šikovní pomocníci

Zdálo by se, že kvalitními botami a vhodným oblečení běžecká výbava končí. Ale to zdaleka nemusí být pravda! Aby vás běhání skutečně bavilo, můžete si jej zpříjemnit některými „vychytávkami“.

Většina lidí ráda běhá za zvuků hudby, kterou mají nahranou v mobilním telefonu a poslouchají prostřednictvím sluchátek. Patříte mezi ně? Pak je nutné pořídit si pouzdro na mobil, které můžete například připnout na paži. Nepodceňte ani výběr sluchátek – musejí být dostatečně pevná, aby vám nepadala z hlavy či uší, ale nesmějí vás při běhu rušit.

Když už jsme zmínili mobilní telefon, skvělou motivací v běhu mohou být nejrůznější běžecké aplikace, které zaznamenávají například trasu a délku vašeho běhu, vaši rychlost či počet spálených kalorií. Můžete díky nim vidět, jak se zlepšujete, případně porovnávat vlastní výsledky s ostatními běžci.

Někteří běžci si pořizují také měřič tepu, který se nejčastěji upevňuje na hruď a který přesně změří váš sportovní výkon (data jsou nejčastěji převáděna do mobilu prostřednictvím Bluetooth do příslušné aplikace).

Při běhu pamatujte také na vlastní bezpečnost. Pokud běháte za šera, rozhodně se vybavte reflexními prvky. Vyplatí se pořídit i čelovku, díky níž budete nejen viděni, ale včas rozpoznáte nejrůznější nástrahy v terénu a vyhnete se tak nepříjemnému zranění.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám