Hlavní obsah

Účinná řešení, která pomohou v boji s chrápáním

Chrápání dovede potrápit nejen toho, kdo jím trpí, ale i jeho okolí. Jedná se tak nejen o zdravotní a estetický problém, ale i sociální. Chrápání jednoduše narušuje vztahy, a to zejména ty partnerské.

Foto: Profimedia.cz

Chrápání narušuje partnerské vztahy.

Článek

Existuje přitom hned několik řešení, která mohou chrápání zastavit. Přinášíme vám několik tipů - od nejjednodušších opatření až po lékařské zásahy.

Dejte si před spaním horkou sprchu

Chrápání vzniká při nepřirozeném zúžení dýchacích cest v krku nebo nose, jimiž prochází vdechovaný vzduch (když jsme vzhůru, naše tělo tomuto procesu brání).

Za chrápání tak často může rychlý průchod vzduchu ucpanými (zúženými) nosními cestami. Odborníci proto doporučují dát si před spaním horkou sprchu a vypláchnout si během ní nos slanou vodou.

Změňte polohu

Podle National Sleep Foundation určité polohy při spánku, například na zádech, způsobují, že jazyk a měkké patro tlačí proti zadní straně hrdla. To potom způsobuje chrápání. Zábrana v délce celého těla (například veliké polštáře) vám může pomoci spát na boku po celou noc a tím chrápání předejít.

Dostatečně pijte

Když jste dehydrovaní, vaše ústa a nos mohou být kvůli různým sekretům „lepkavé“, což podle serveru WebMD vede k nárůstu chrápání. Proto během celého dne hleďte na dostatečný pitný režim.

Zbavte se prachu

Za chrápáním mohou stát také alergeny, jež se často ukrývají ve starých polštářích, ale i stropních větrácích či přímo ve vzduchu. Hleďte tedy na čistotu ložního prádla, ale i vzduchu v místnosti. Pomoci mohou čističky vzduchu.

Vyhněte se alkoholu na noc

Večerní koktejl nám poskytne příjemné uvolnění. Naneštěstí, když se hrdelní svaly následkem popíjení uvolní příliš, přirozená obrana těla před ucpáváním dýchacích cest se podle Mayo Clinic oslabí.

Odborníci z National Sleep Foundation tudíž doporučují dát si poslední drink nejpozději 4 hodiny před spaním.

Cvičte ústa

Nedávná brazilská studie publikovaná v časopise Chest přišla s tím, že určitá cvičení úst významně snižují chrápání u skupiny pacientů s mírnou obstrukční spánkovou apnoe (zástava dechu během spánku).

Zkuste tlačit špičkou jazyka proti patru a jeďte jím dozadu. Nebo vytahujte patro a čípek v zadní části měkkého patra při vyslovování samohlásky „A“.

Zhubněte

Chrápání také negativně ovlivňuje obezita. Tuk v organismu se totiž usazuje nejen na viditelných místech, ale rovnoměrně všude, tedy i v hltanu. Tukem prostoupené stěny hltanu jsou méně pevné a umožňují snadnější vibrace, případně i kolabují. Tato překážka v dýchacích cestách pak způsobuje samotný vznik dechové zástavy ve spánku, tzv. apnoické pauzy.

Uvolněte nosní cesty

Pokud výše zmíněné rady nefungují, můžete zkusit lepicí nosní pásky. Pokud váš problém spočívá v dýchání nosem (a nesouvisí tedy s měkkým patrem), mohou vám tyto pásky pomoci pozvednout a otevřít nosní cesty.

Zkuste sprej do nosu

Zkusit můžete i volně prodejné slané spreje, které nos pomohou uvolnit. Neutrácejte však zbytečně za spreje do krku. Podle lékařů jsou naprosto zbytečné.

Potřebujete něco silnějšího? Podle American Academy of Otolaryngology může některým pacientům pomoci steroidní nosní sprej na předpis.

Pořiďte si k posteli zvlhčovač vzduchu

Pokud máte v ložnici teplo a sucho, váš nos musí při dýchání více pracovat. To podle specialisty na spánek a otolaryngologa Johna M. Dobrowského zvyšuje riziko zhoršení průchodnosti dýchacích cest. Řešením je použití zvlhčovače vzduchu.

Chránič proti chrápání

Pomoci může i speciální chránič proti chrápání, který tlačí čelist dopředu, čímž otevírá dýchací cesty a předchází nebo snižuje chrápání. Nejlépe vám v tomto směru poradí lékař či lékárník.

Ambulantní zákrok

Pokud vás partner upozorňuje, že chrápete velmi hlasitě, nebo se budíte lapáním po dechu, navštivte lékaře, který vyloučí spánkovou apnoe, což je vážný stav, který může ohrožovat vaše srdce.

Pro lidi s obstrukční spánkovou apnoe nebo jinými poruchami spánku mohou být řešením zákroky v lokální anestezii. Procedury zahrnují somnoplastiku, která zmenšuje a napíná měkké patro slabým elektrickým proudem vedeným do této oblasti. Pak také implantát do předního patra, který vyztužuje měkké patro a redukuje vibrace způsobující chrápání.

Další možností je injekční snoreplastika - další způsob vyztužení patra. Při této proceduře se patro zpevňuje chemickými látkami (jako tetradecylsulfát sodný, používaný k léčbě křečových žil).

Když všechno ostatní selže, zvažte operaci

Za chrápáním mohou někdy stát i zanícené krční mandle či zvětšené nosní mandle. V takovém případě je doporučováno jejich odstranění.

Další možností může být laserové ošetření. Laserem se upraví části měkkých tkání hltanu, které svou vibrací během spánku nepříjemný zvuk způsobují. Celý zákrok trvá 15 až 20 minut a provádějí jej specialisté ORL a odborníci na spánkovou medicínu.

Novinkou v tomto směru je i použití přístroje, který využívá tenkou endoskopickou sondu a energii plazmy. Ta dosahuje teploty 60 až 80 °C. Je k měkkým tkáním šetrnější než laser, tkáně navíc při odstraňování nekrvácejí. Většina pacientů tak může jít hned po operaci domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám