Hlavní obsah

Šest rad, jak rozhýbat metabolismus

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metabolismus by měl fungovat jako dobře promazaný stroj. Pokud tomu tak není, cítíte se unavení a hubnutí je o to složitější. Zařaďte do svého režimu pravidelné stravovací a cvičební návyky a vytěžte z vašeho metabolismu maximum. Odměnou vám bude skvěle vypadající, ale hlavně fungující tělo.

Foto: Profimedia.cz

Naučte se udržet metabolismus v chodu.

Článek

Marně spekulujete, proč se vám nedaří zhubnout, a to i přesto, že pravidelně cvičíte? Možná za to může váš stagnující metabolismus. Naučte se ho rozhýbat!

Přidejte váhu

Znáte ten uspokojující pocit, kdy běžíte na pásu a sledujete, jak vám stoupá počet spálených kalorií? Kardio je jistě skvělé na spalování a formování postavy, ale pokud chcete zrychlit váš metabolismus, budete muset přidat i těžkou váhu.

„Svaly spálí více kalorií než tuku," podotýká Alissa Rumseyová, RD, CSCS, autorka knihy Tři kroky k zdravějšímu já, která doporučuje zahrnout silový trénink dvakrát až třikrát do týdne.

Protein ráno i odpoledne

Ke správné funkci metabolismu je potřeba vaše tělo zahrnout dostatečným množstvím bílkovin v podobě libového masa, vajec, ryb, luštěnin či jogurtu. Bílkoviny mají nespornou výhodu v tom, že vás zasytí, a přitom přispívají k budování a udržení svalů. Zkuste jich do svého jídelníčku dostat co nejvíce. Podle webu Health je ideální dopřát si bílkoviny ke snídani, obědu i k večeři.

Stres z práce

Stres v práci je obzvláště nebezpečný. Studie, která byla uvedena v časopise Biological Psychiatry, zkoumala ženy s poruchami nálady a zjistila, že pokud během pracovní doby zažily extrémní stres, jejich tělo spálilo o 104 kalorií méně, než tomu bylo u žen, které nebyly ničím stresovány.

Výzkumníci poté objevili v jiné studii, že stres může změnit způsob, jakým naše tělo metabolizuje tuky, a dokonce snižuje přínosy zdravého jídla.

Běžte brzy spát

Pro mnohé lidi není spánek prioritou a na jeho úkor se snaží dohnat všechny resty, které přes den nestihli. Spánek by měl přitom hrát v harmonogramu hlavní roli. Nedostatek odpočinku si totiž tělo kompenzuje zvýšeným počtem příjmu kalorií. Proto vás často trápí chutě na sladké nebo máte celkově nadměrně velký hlad.

Podle studie vědců z The National Sleep Foundation se doporučuje dospělým spát každou noc sedm až devět hodin. Neváhejte a vyzkoušejte to už dnes.

Přestaňte počítat kalorie

Udělte úmornému počítání kalorií stopku! Uvidíte, že si jídlo více vychutnáte a nebudete se zbytečně stresovat, kolik kalorií vám ještě zbývá nebo kolik jste už překročila. Jezte vyváženou zdravou stravu a pokud si vaše tělo nebo mysl žádá nějaký ten dortík, tak si ho dejte. Místo výčitek si pak běžte zacvičit nebo se projít.

Zvedněte se a cvičte

Zapomeňte na dlouhé přemlouvání, jestli jít cvičit, nebo nejít. Na začátku týdne si naplánujte, kdy chcete jít cvičit a prostě běžte. Nad ničím jiným nepřemýšlejte.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč jíme, i když nemáme hlad

Přistihnete se čas od času, že máte namířeno do ledničky nebo do oblíbeného bufetu, i když nemáte zrovna hlad? Nejste sami. Existuje mnoho důvodů, proč jíme...

Výběr článků

Načítám