Hlavní obsah

Populární potraviny roku 2017. Do popředí se dostávají zdravější varianty

Novinky, Linda Humlová

Každý rok odborníci tvoří žebříček nejoblíbenějších jídel a potravin. Do pozadí se letos dostávají složité pokrmy plné tuků a cukrů, trendem jsou naopak zdravé potraviny. Takové, které jsou lidstvu známy již několik tisíc let, ale v našem jídelníčku si dělají místo až nyní.

Foto: Profimedia.cz

Avokádo je superpotravinou číslo jedna.

Článek

Ačkoli by se mohlo zdát, že mezi nejpopulárnějšími potravinami roku 2017 budou jen samé delikatesy, opak je pravdou. Z ankety, která probíhala v Americe, vyšlo jasně najevo, že místo luxusních potravin dávají lidé přednost čerstvým plodinám.

Tento trend zaznamenaly nejen restaurace, ale i běžní Američané, k jejichž lednici si zdravé potraviny úspěšně nacházejí cestu.

Hvězdné avokádo

Na první příčku se dostalo zlatem ověnčené avokádo. Tato plodina patří mezi nejzdravější druhy ovoce a je oblíbená pro svou variabilitu. S pomocí avokáda si můžete vytvořit zdravý dezert, salsu nebo ho naplnit vajíčkem a dát péct na gril.

Podle údajů ze stránek společnosti UberEats se avokádo pravidelně umisťuje na prvních příčkách žebříčku a je tak jasnou stálicí, na rozdíl od kapusty, která klesla na osmé místo. Zajímavou informací je propad quinoy, kterou v žebříčku vystřídal bulgur a hnědá rýže.

Foto: Profimedia.cz

Z avokáda vytvoříte dip Guacamole

Tofu střídá maso

Skutečnost, že tofu završuje první desítku oblíbených potravin, vede k úvaze, kolik masa nakupujeme a jak často se objevuje na našem talíři.

Stále více restaurací a kuchyní totiž směřuje k tomu, že zelenina by měla tvořit hlavní část jídla, a z masa se stává spíše ozdoba na talíři.

Úplný seznam top potravin letošního roku může sloužit jako inspirace k tomu, jak zahrnout více zdravých potravin do vašeho běžného jídelníčku.

Foto: Profimedia.cz

Tofu může sloužit jako náhražka masa

Dvacet nejpopulárnějších potravin a jídel roku 2017
Avokádo
Poke (rybí salát)
Sójové boby Edamame
Ředkev
Kyselé okurky
Okurka
Celer
Kapusta
Polévka Pho
Tofu
Mrkev
Brokolice
Chřest
Bulgur
Cizrna
Zelí
Kokos
Hnědá rýže
Čínské zelí
Vývar z kostí

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyři nejčastější dietní chyby

Lidé v prvních měsících roku často spěchají, aby zhubli do léta co nejvíc kilogramů. Přes všechnu snahu ale často dělají některé z dietních chyb, které jejich...

Veganství není dieta, můžete i přibrat

Lidí, kteří se zaměřují na veganskou stravu, každým rokem přibývá. Důvody jsou jak etické, tak zdravotní. Ačkoli z jídelníčku mizí tučné potraviny, jako jsou...

Jednoduché rady, které pomohou s hubnutím

Chcete shodit pár přebytečných kilogramů, ale jen myšlenka na další komplikovanou dietu a počítání kalorií vás děsí? Pak si zkuste zapamatovat čtyři jednoduché...

Výběr článků

Načítám