Hlavní obsah

Jednoduché rady, které pomohou s hubnutím

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete shodit pár přebytečných kilogramů, ale jen myšlenka na další komplikovanou dietu a počítání kalorií vás děsí? Pak si zkuste zapamatovat čtyři jednoduché rady, díky kterým si budete moci obléknout své oblíbené letní šortky bez výčitek svědomí.

Foto: Profimedia.cz

Ořechy a semínka jsou zdrojem zdravých tuků.

Článek

Jaro je ideální roční období, kdy začít s hubnutím. Obchody začínají nabízet čerstvé ovoce a zeleninu, tělo si už navíc nežádá tak vydatné pokrmy jako v zimě. Pokud vás od vysněné váhy dělí jen pár kilogramů, stačí zařadit do běžného dne více pohybu a dodržovat čtyři rady od odborníků.

Zelenina vpřed

Jeden až dva šálky zeleniny by měly být součástí každého jídla, i snídaně. Kromě toho, že má zelenina nízký počet kalorií, je bohatá i na živiny, vlákninu a vodu. Tím, že ji zahrnete do vašich pokrmů, vyvarujete se přebytečných kalorií a zároveň nebudete trpět hladem.

Foto: Profimedia.cz

Zeleninu si dopřávejte i ke snídani

Jak zahrnout zeleninu do svého jídelníčku?
Snídaně: Udělejte si 2–3 míchaná vajíčka na olivovém oleji, dochuťte kurkumou a černým pepřem, přidejte jednu až dvě hrsti čerstvého špenátu nebo pokrájené zeleniny (okurka, rajčata, paprika, houby).
Oběd: Spíše než wrap nebo sendvič volte k obědu salát ze sezónní zeleniny. Vyhnete se tak zbytečným sacharidům navíc.
Večeře: Těstoviny můžete nahradit cuketou, ze které pomocí spiralizéru můžete vytvořit špagety. Pokud spiralizér nemáte nebo si ho nechcete pořizovat, bohatě si vystačíte s čerstvou nebo grilovanou zeleninou. Doplňte plátkem pečeného lososa nebo přírodním kuřecím steakem, přidejte navíc pár zdravých tuků v podobě avokáda, semínek nebo ořechů.

Pitný režim

Pokud začínáte svůj den šálkem kávy, nebudeme vás od toho odrazovat. Zkuste ale celý zbytek dne vydržet bez ní, naopak do sebe dostaňte co nejvíce dalších tekutin. Ideální je čistá voda nebo neslazený čaj. V případě, že vám čistá voda nechutná, ochuťte ji mátou, zázvorem nebo trochou rozmačkaných bobulí. Snažte se vyhýbat doslazovaným nápojům a minerálním vodám, které mají tendenci nafukovat.

Foto: Profimedia.cz

Vodu můžete ochutit citrónem nebo mátou

Pozor na svačiny

Svačit byste měli pouze ve dvou případech. První je, že máte opravdový hlad, a není to jen tím, že zrovna prokrastinujete nebo jste prostě zvyklí v danou dobu jíst.

Druhým důvodem je, že obědváte brzo a večeříte pozdě. V tomto případě je svačina namístě, neboť udrží metabolismus v chodu, navíc pomůže stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Chuť na sladké řešte černou čokoládou

Zkuste podstoupit jednoduchý experiment s hořkou čokoládou. „Pokud máte chuť na sladké, vytvořte si malý rituál. Vypněte počítač, odložte mobil a pomalu si vychutnejte pár dílků hořké čokolády (s minimálním podílem kakaa 70 %),” říká výživová poradkyně Cynthia Sassová pro magazín Health.

Foto: Profimedia.cz

Hořkou čokoládu si můžete dopřát bez výčitek svědomí

Malé množství černé čokolády tlumí chuť na sladké i slané a vy tak snáze odoláte nejrůznějšímu pokušení.

Reklama

Související témata:

Související články

Veganství není dieta, můžete i přibrat

Lidí, kteří se zaměřují na veganskou stravu, každým rokem přibývá. Důvody jsou jak etické, tak zdravotní. Ačkoli z jídelníčku mizí tučné potraviny, jako jsou...

Výběr článků

Načítám