Hlavní obsah

Správné dýchání a cviky na posílení středu těla

Novinky, das

Hluboký stabilizační systém páteře tzv. core je nutné procvičit před každou sportovní aktivitou. Proto vám přinášíme cviky na jeho posílení. Nejprve se ale budeme věnovat správnému tzv. bráničnímu dýchání. Bránice kromě dýchání taktéž podporuje stabilizaci páteře, pokud ji náležitě nevyužíváme, pak se to odráží na stabilizaci coru.

Správné dýchání a cvičení na střed těla Video: Novinky

 
Článek

Dobrý a hluboký nádech ovlivňuje všechny fyzické i psychické procesy v těle. Bohužel ne každý z nás jej ovládá. Z velké části totiž používáme jen mělké dýchání, při kterém se zapojuje pouze horní část plic, což má neblahý dopad na náš organismus.

Špatnou technikou dýchání se vytváří napětí, kvůli kterému dochází k přetěžování určitých svalových partií a zároveň k oslabování jiných, mnohdy důležitějších svalů.

V důsledku toho nás tak mohou bolet záda či trápit závratě, bušení srdce, žaludeční nevolnosti, otékání rukou a nohou, případně se můžeme cítit unavení, podráždění a nesoustředění.

Správné dýchání při cvičení

Dýchání během námahy usnadňuje aktivaci hlubokých svalů tělesného jádra. Tyto svaly chrání páteř během celého pohybu a umožňují tělu nasměrovat sílu na cílové svalové skupiny.

Stabilizace hlubokého systému páteře a správné dýchání tak tvoří stále častěji základ v rehabilitačním cvičení, ale i v silovém cvičení.

Nácvik hlubokého nádechu neboli bráničního dýchání
První cvičení k dosažení správného dýchání spočívá v nadechnutí a v pozvolném vydechnutí. Přiložíme svou ruku pod pupík a po dobu nádechu do bříška cítíme, jak nám volně roste. Bránice v tomto momentě vytlačuje břišní orgány směrem dolů k pánevnímu dnu a vytváří prostor pro maximální rozvinutí a načerpání vzduchu do plic. Břišní svaly se v tomto okamžiku nacházejí těsně pod hrudní kostí. Po dokončení tohoto pohybu se bránice opět zvedá a vypouští větší množství vzduchu z plic. Když se tatáž skupina svalů uvolní, břicho se poněkud vyklene, pak se můžeme znovu nadechnout.Jste-li v klidu, snažte se dýchat pokud možno zhluboka a pomalu. Dech nezadržujte, plynule pokračujte z nádechové fáze do prodloužené výdechové. Fáze výdechu musí být delší než fáze nádechu.

Osobní trenér a výživový specialista Radek Pajič z Bomton Power Concept ve videu představuje cviky pro posílení středu těla.

Tzv. core trénink nemusí být příliš dlouhý. Důležitá je intenzita, správné dýchání a správné držení těla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám