Hlavní obsah

Potraviny, které pomohou předejít nadýmání

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základ důkladného trávení, zdravého ducha i těla spočívá ve správném výběru potravin. Nejlépe takových, po kterých se cítíme dobře. Pokud někoho trápí nadýmání, může mu předejít právě vhodným výběrem.

Foto: Profimedia.cz

Nadýmání může být způsobeno špatnou stravou.

Článek

Pokud chcete mít ploché břicho bez nafouknutí či nepříjemného nadýmání, podle odborníků stačí do jídelníčku zařadit denně alespoň jednu z potravin, které proti nadýmání účinně pomáhají.

Kimči

Kysané zelí je díky procesu kvašení přírodním probiotikem. Obsahuje specifické střevní látky, které se podílejí na vyvážené mikroflóře. „Kimči je něco podobného jako zázvor a chilli vločky, obvykle jde o kombinaci zeleniny a koření,“ vysvětluje pro Daily Mail Cassandra Stodolyová, odbornice na výživu.

Česnek

O česneku je známo, že má silné antibakteriální a protiplísňové účinky, což pomáhá udržet pod kontrolou „špatné“ střevní bakterie. Může být také přínosný ve chvíli, kdy se v těle přemnoží kvasinky, se kterými účinně bojuje.

Artyčok

„Tato zelenina je jedním z nejbohatších zdrojů inuliny, tedy druhu rozpustné vlákniny. Má probiotický efekt, který pomáhá udržovat zdravé bakterie ve střevě,“ říká výživová specialistka.

Zázvor

Zázvor může stimulovat tvorbu žaludečních kyselin a trávicích šťáv. Napomáhá ale také správnému pohybu potravy ve střevě, mírní nevolnost. Odborníci doporučují používat čerstvý zázvor do salátů, zálivek, omáček, anebo jej přidat do čerstvé šťávy. Skvělou službu svému zažívání prokážete například horkým zázvorovým čajem.

Miso

Stejně jako klasické zelí či kimči se tradiční miso pasta připravuje přírodní fermentací (pozor si dávejte na pasterované produkty, které zničí veškeré prospěšné bakterie). Obsahuje živé enzymy, které jsou pro tělo a trávení více než prospěšné.

Vločky

Vláknina je velmi prospěšná nejen pro zdraví střeva, ale i pro pohyb tráveniny v něm. Nejlepším zdrojem vlákniny jsou podle odbornice jemně mleté ovesné vločky. Ideální je podle ní zařadit do jídelníčku ranní ovesné kaše, které mohou mít také dobrý vliv na snížení cholesterolu a hladiny cukru v krvi.

Jablečný ocet

„Ačkoli si spousta lidí myslí, že malé množství žaludečních kyselin je prospěšné, opak je pravdou. Jejich nízká hladina může způsobit mnoho problémů, které jsou spojeny s trávicími potížemi, ale třeba i říháním, nevolností, nebo pálením žáhy,“ říká Stodolyová. Doporučuje proto před jídlem polknout lžíci jablečného octa, který dopomůže k vyrovnání hladiny žaludeční kyseliny.

Rukola a řeřicha

Hořká chuť rukoly stimuluje žaludeční šťávy, ale také průtok žluče játry. Ta pomáhá trávení tuků a také absorpci důležitých vitamínů, které jsou v tucích rozpustné (například A, E). Správné proudění žluče je rovněž nezbytné pro efektivní detoxikaci těla, protože jsou to právě játra, která zachycují odpadní látky a toxiny.

Vývar z kostí

Tradičně připravený, dlouho tažený kostní vývar by se měl vařit alespoň 8-12 hodin. „Tento postup udělá vysoce výživnou tekutinu, která obsahuje cenné minerály, želatinu, to vše vyvařené z kostí,“ říká nutriční specialistka. Želatina pomáhá obnovit střevní sliznici a aminokyseliny, které obsahuje, mohou přispět ke zlepšení žaludeční kyseliny.

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem zinku, který je nezbytný pro zdraví střev. Syrová semínka jsou v alternativní medicíně vnímána jako tradiční lék na parazity. Proto je vhodné konzumovat je hlavně před jídlem, aby je tělo maximálně využilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám