Hlavní obsah

Chlebíček: fenomén, který milovaly hvězdy černobílého filmu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmach chlebíčků je datován právě do období dvacátých let minulého století. Do období černobílého filmu, prvních osobních automobilů a časů bujarých večírků pražské smetánky. Logicky se pak chlebíčky i kanapky začaly objevovat na rautových stolech a neunikly pozornosti ani autorů nejrůznějších kuchařek.

Foto: Profimedia.cz

Dnes jsou chlebíčky mnohdy považovány za naprosté retro.

Článek

Mezi průkopníka těchto delikates patří i legendární pražský lahůdkář Jan Paukert, který měl své vyhlášené lahůdkářství nedaleko Národního divadla. Tam se nacházel i uzavřený klub, ve kterém se delikatesy podávaly. Jak říká nevlastní syn zakladatele pan Švec: „Chodily k nám hvězdy, jakými byli Čapek, Beneš či Destinová. Hugo Haas zde měl dokonce i vlastní křeslo.“

Ani ve druhé polovině dvacátého století nedošly perly studené kuchyně újmy, naopak se rozšířil jejich sortiment. Dál se na ně mazal poctivý bramborový a vlašský salát nebo máslo, zdobily se šunkou od kosti, lososem či kaviárem, a když se podíváte na receptury ze šedesátých až osmdesátých let, zjistíte, že obloha bývala bohatší, než je obvyklé dnes.

Například na šunkovém nesměla chybět nejen kapie a okurka nakrájená do krásně rozevřeného vějířku, ale ani sardinka a vedle ní květinka vytvořená z másla a ozdobená uvnitř paprikou. Humrový se nedělal z krabích tyčinek, ale z chatky, kamčatského kraba.

Dnes jsou chlebíčky mnohdy považovány za naprosté retro. Na mnohých společenských akcí jsou nahrazovány modernějšími a trendy chuťovkami. Kde ale mají stále své místo, jsou divadelní bary, kde stále patří mezi nejoblíbenější pochoutku. Podobně je tomu i na nejrůznějších plesech, vesnických zábavách, ale také rodinných oslavách.

Se šunkou
Suroviny: 1 veka, 700 g bramborového salátu, 20–40 tenkých plátků šunky (400 g), 4 vejce, 4 sterilované okurky průměrné velikosti, kapie a kudrnka, eventuálně rajče na ozdobení, máslo na podmazání
Postup: Veku šikmo nakrájíme na dostatečně silné plátky (asi 2 cm), aby unesly bohatou oblohu. Plátky veky namažeme nejdříve tenkou vrstvou másla, poté bramborovým salátem.Zdobit začínáme šunkou, kterou stočíme do kornoutků (stáčíme je přes ukazováček). Záleží na formátu šunky, menší tenké plátky potřebujeme dva na každý chlebíček, pokud je šunka větší a hruběji nakrájená, stačí jeden plátek. Uzeninu umisťujeme ke krajům, aby zbylo místo na ostatní pochutiny.Na každý chlebíček přidáme měsíček vajíčka a vějířek nakrájený z okurky. Dozdobíme je kapií a kudrnkou, můžeme přidat i rajče.
S vejcem
Suroviny: 1 veka, 600 g bramborového nebo vlašského salátu, 20 tenkých plátků šunky nebo šunkového salámu (200 g), 10 vajec, 4 lžíce majonézy, 4 sterilované okurky průměrné velikosti, kapie a kudrnka na ozdobení, máslo na podmazání
Postup: Veku šikmo nakrájíme na silné plátky. Plátky namažeme nejdříve tenkou vrstvou másla, poté salátem. Na každý chlebíček položíme půlku natvrdo uvařeného vejce řezem dolů. Vajíčka můžeme dávat doprostřed anebo k širšímu kraji veky.Na každý chlebíček přidáme jeden nebo dva kornoutky šunky.Majonézu rozmícháme s trochou láku od okurek a opatrně jí lžičkou přelijeme vajíčka. Nebo můžeme na vejce nastříkat neředěnou majonézu. Chlebíčky dozdobíme okurkou, kapií a kudrnkou.
Hermelínový
Suroviny: veka, 600 g hermelínové pomazánky od Papei, 4 vejce, 4 okurky Na ozdobení: majonéza, hermelín, kapie a kudrnka
Postup: Plátky veky potřeme hermelínovou pomazánkou. Tu můžeme připravit i doma z hermelínu, vajec natvrdo, lahůdkového salámu a majonézy. Pomazánku dochutíme česnekem. Máslo pod ni není zapotřebí, protože je poměrně tučná.Navrch nastříkáme dortovým sáčkem majonézu a chlebíčky dozdobíme kolečky vajec, plátky hermelínu, okurkou, kapií a kudrnkou.
Chlebíček à la krab
Suroviny: 1 veka, 700 g pomazánky à la krab od Papei, na ozdobení 2 citróny, kudrnka
Postup: Veku nakrájíme na tenčí plátky a potřeme je pomazánkou à la krab. Chlebíčky zdobíme stočeným plátkem citrónu a petrželkou. Můžeme přidat i kolečko pomeranče.Tip: Pomazánku à la krab můžeme připravit doma z majonézy a nasekaných krabích tyčinek, které ochutíme citrónem, cukrem a solí. Pro odlehčení je možné do pomazánky přidat jogurt a najemno nastrouhaný uvařený celer. Podobně se dá samozřejmě udělat i pomazánka z pravého humra, ta je však poněkud dražší.
Chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou a barevným zdobením
Suroviny: tmavá bageta, 6 vajec uvařených natvrdo, menší cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce majonézy, sůl, pepř Na ozdobu: chilli papričky, vejce uvařená natvrdo, bylinky
Vajíčka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli pokrájíme nadrobno. Tyto dvě suroviny promícháme s majonézou a hořčicí. Osolíme a opepříme.Plátky bagety potřeme vajíčkovou pomazánkou a ozdobíme vejci, bylinkami a chilli papričkami.
Chlebíčky s brynzovou pomazánkou, tymiánem a pečenými paprikami
Suroviny: bageta, červená paprika, oranžová paprika, lžička sušeného tymiánu, 200 g brynzy, 50 g změklého másla, menší cibule, olivový olej
Postup: Troubu zahřejeme na 180 °C. Papriky nakrájíme na tenké proužky, dáme je na plech, pokapeme olivovým olejem a pečeme 10 minut.Brynzu smícháme s máslem. Cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme do pomazánky. Vše důkladně spojíme. Pomazánku natřeme na pokrájenou bagetu. Tu obložíme proužky papriky a posypeme tymiánem.
Chlebíčky s rybičkovou pomazánkou
Suroviny: veka, 125 g sardinek v oleji, 100 g lučiny, 2 lžičky citrónové šťávy, šalotka, nakládaná okurka, sůl
Postup: Sardinky slijeme a rozmačkáme v misce společně s lučinou. Přidáme citrónovou šťávu, nadrobno nakrájenou šalotku a okurku a vše pečlivě promícháme. Pomazánku osolíme a natřeme na plátky veky.

Anketa

Jaké chlebíčky máte nejraději?
šunkový
13,3 %
s vejcem
9,1 %
hermelínový
4 %
uherský chlebíček
2,5 %
s debrecínkou
2,1 %
s mozzarellou
0,4 %
krabí
3,7 %
s vejcem a šunkou
55 %
s rybičkovou pomazánkou
1,3 %
s česnekovou pomazánkou
2,9 %
s uzeným lososem
3,6 %
jiný
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3043 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám