„Medicína zná jen jednu reálnou detoxikaci, a to od alkoholu, léků a jedů pomocí specifických procedur. Toxiny, které jsou zodpovědné za bolesti hlavy, další bolesti, trávicí problémy, únavu či depresi, se neodstraní takzvanou pročišťovací kúrou, ale zlikviduje je sám náš organismus, který je k tomu dokonale vyzbrojen,” uvádějí vědci z Harvardské univerzity.

„Ledviny a játra postupně neutralizují a vypudí z těla kovy a chemické látky, které by nám mohly škodit. Džus nebo něco podobného nám v tom nepomůže," dodávají odborníci.

Pokud jde o shazování kilogramů, všechny očišťovací kúry drasticky snižují bazální metabolismus. Organismus, který je vystaven téměř půstu (nápoje většinou nahrazují jídlo), nastolí pohotovostní režim a zpomalí své funkce. Díky tomu, že konzumujeme málo kalorií, sice hubneme, dostavují se ale vedlejší účinky, jako je únava, návaly neovladatelného hladu, problémy s dýcháním, bolest hlavy a problémy se stolicí.

Po ukončení detoxikace se shozené kilogramy rychle vracejí. Navíc ztrácíme tekutiny, a tak jakmile se vrátíme k běžnému stravování, vrací se i původní váha, upozorňují vědci.

Mohou střevní mikroflóru těžce poškodit

V pročišťovacích programech chybějí proteiny a další podstatné výživné látky. Obsahují jen málo sacharidů a často jsou doplňovány projímadly, jež vyvolávají dehydrataci a ztrátu elektrolytů, které kontrolují vodní rovnováhu v těle, a tak se dostavují problémy se střevy.

Tyto diety mohou těžce poškodit střevní mikroflóru, a pokud je často opakujeme, vystavujeme se riziku metabolické acidózy. Ta ohrožuje elektrolytickou rovnováhu, kdy se krev stává kyselejší, což může vést k velmi vážným následkům.

Jak poznamenal italský deník Corriere della Sera, technikám, které slibují pročištění střev, je lépe nevěřit. Ve střevech totiž "odpadní" materiál nepřiléhá ke stěnám, proto je zbytečné střeva "promývat", abychom se zbavili teoreticky toxických látek ze střevních stěn. Rizika, která při detoxikačních kúrách vznikají, převyšují jejich případný přínos.