Hlavní obsah

Lidé stále podceňují lékové interakce

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen šest lidí z deseti zná detailně své léky a ví, jak je užívat a s čím kombinovat. Užívání několika léků najednou přitom s sebou může nést řadu rizik. Informovanost je v tomto směru významně lepší, než bývala, nicméně stále se najdou tací, kteří své léky, doplňky stravy či potraviny špatně kombinují. Mohou tak zásadním způsobem podpořit, omezit nebo zcela zmařit léčbu, prevenci a v krajním případě i ohrozit své zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Přečíst si příbalový leták u každého léku či doplňku stravy by mělo být samozřejmostí.

Článek

Mnoho léků, doplňků stravy, ale i potravy se vzájemně ovlivňuje. „Například jeden přípravek může měnit sílu a trvání účinku druhého. Může ale také docházet k vzájemnému ovlivňování účinků, a dokonce i k účinkům nežádoucím. To samé někdy platí při kombinaci léku s nevhodnou potravinou,” vysvětluje Petra Horváthová, vedoucí lékárny Benu.

Proto je tak důležité číst příbalové letáky a nebát se poradit i s dalšími odborníky, buď lékařem, nebo lékárníkem.

„Mezi známé interakce patří například působení alkoholu s léky, jako jsou tricyklická antidepresiva, tetracyklinová antibiotika či paracetamol. Velmi nebezpečné ale mohou být i interakce léků na ředění krve, léků ovlivňujících srdeční rytmus nebo nesteroidních antirevmatik,“ upozorňuje Hana Pavlíčková ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Hrozba nežádoucí interakce může nastat i v případech, u kterých to lidé nečekají. „Velmi často je zodpovědný za lékovou interakci grep. Obecně platí, že čím větší citrusový plod, tím větší riziko závažnějších interakcí,“ upozorňuje lékárnice Petra Horváthová, podle které konzumace grepů může způsobit zvýšení účinku, a to až do toxických hladin, u blokátorů vápníkových kanálů, dále u anxiolytik, imunosupresiv, antihistaminik, statinů či antidepresiv.

Lékové interakce v číslech
V České republice v rámci dostupnosti léčiv hrozí až 23 000 různých negativních interakcí u více než 1500 účinných látek. Přes 4300 interakcí je závažných a hrozí u nich poškození zdraví či ohrožení života. Podle odborných odhadů zemře v ČR v důsledku lékových interakcí zhruba 150 lidí ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám