Tradiční japonské recepty

 

Sake avokado roll

FOTO: restaurace Umami (3x)

Suroviny: 40 g lososa, 1 řasa nori, 40 g avokáda, 150 g vařené japonské rýže, nakládaný zázvor, wasabi, sójová omáčka

Postup: Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Na japonskou bambusovou rohožku položíme řasu nori a na celou plochu rovnoměrně rozprostřeme japonskou rýži. Doprostřed položíme dva širší měsíčky avokáda a lososa. Poté opatrně zarolujeme a nakrájíme na 8 stejných kousků.

Sushi tipy redakce

Rýži nejdříve důkladně propláchneme studenou vodou. Vaříme ji v hrnci s nepřilnavým dnem. Na 4 díly rýže by mělo připadnout 5 až 6 dílů vody. Rýži přivedeme k varu, malou chvilku ji necháme zprudka vařit, pak stáhneme plamen na minimum a pomalu vaříme 10 minut. Dalších 10 minut necháme odpočinout. Po celou dobu přípravy nezvedáme pokličku a nemícháme.

K přípravě sushi doporučujeme rýži (500 g vařené) ochutit zatepla rýžovým octem (3 lžíce), hnědým cukrem (2 rovné lžíce) a solí (1 rovná lžíce).

Plátky řasy nori před přípravou lehce navlhčíme. Pokládáme je lesklou stranou dolů.

Při přípravě rolek si namáčíme ruce ve vodě s citrónem, aby se na ně rýže nelepila. Povrch rýže rozložené na řase potřeme velmi opatrně wasabi pastou.

Misoshiru polévka
Misoshiru

Suroviny: 1 a půl polévkové lžíce misoshiru pasty, 2 kávové lžičky dashi-no-motto (sušený rybí vývar), 1 polévková lžíce sójové omáčky, 1 polévková lžíce sušených řas (wakame), 1 polévková lžíce najemno nakrájené jarní cibulky, 1 polévková lžíce nakládaných houbiček nameko, 600 ml vody

Postup: Vodu přivedeme k varu, přidáme sušený rybí vývar, sójovou omáčku, misoshiru pastu a znovu necháme projít varem. Na závěr vhodíme wakame, jarní cibulku a houbičky nameko.

Yaki udon
Yaki udon
Suroviny: 150 g kuřecího masa, pekingské zelí, pórek, sójové výhonky, paprika (červená, žlutá), cuketa, sójová omáčka, cukr, sůl, rýžové víno mirin, sezamová semínka, (sezamový) olej, česnek, červená cibule, hladká mouka, vaječný bílek, vaječné nudle

Postup: Kuřecí maso obalíme v mouce a zprudka orestujeme na pánvi. Poté vhodíme na nudličky nakrájenou zeleninu. Když jsou maso a zelenina hotové, přidáme postupně zbytek ingrediencí včetně uvařených nudlí. Po dostatečném orestování vhodíme i vaječný bílek, který jsme si předtím uvařili ve vroucí vodě. Nakonec ozdobíme praženým sezamem.

Redakce dodává

Udon jsou tlusté pšeničné nudle, které se objevují v řadě japonských receptů včetně polévek. Yaki udon se připravují podle toho, co hospodyně zrovna najde v ledničce. Proto se suroviny nijak pečlivě neodměřují.

Podstatné jsou vždy zelenina, těstoviny, maso (nejen kuřecí, může být i vepřové, hovězí nebo třeba krevety) a dochucení mirinem se sójovou omáčkou. V autentických receptech se většinou používá i speciální ochucovadlo dashi.