Hlavní obsah

Melanom oka nebolí, ale patří mezi nejagresivnější nádory

Novinky, das

Melanom je nádor pigmentových buněk, který vzniká kromě kůže i v oku. Ještě před třiceti lety se jednalo o nádor velmi vzácný. Dnes jeho výskyt dramaticky narůstá. Ročně jím onemocní sedm Čechů ze 100 000 obyvatel (tedy kolem 700 lidí). Jeho nebezpečí spočívá především v tom, že v časných stádiích nebolí, nemá žádné příznaky a lékaři ho mnohdy objeví náhodně, nebo až když se jedinci zhorší vidění.

Foto: Profimedia.cz

Zhoubný melanom se může objevit na povrchu oka, v oblasti víček a spojivek či uvnitř oka.

Článek

Zhoubný melanom se může objevit na povrchu oka, v oblasti víček a spojivek či uvnitř oka. Na povrchu oka je viditelný již v časném stádiu, ale pokud vyrůstá ze sítnice, pak může trvat i roky, než jej lékaři diagnostikují. Nádor tak může narůst do opravdu velkých rozměrů bez povšimnutí. U těchto nádorů pak hrozí metastázy do plic, mozku, jater či kostí. Proto je tak důležité, aby lidé chodili každoročně na pravidelné kontroly k očnímu lékaři.

Za největší viníky tohoto onemocnění jsou považovány slabá ochrana před škodlivým UV zářením a nedostatek přirozeného světla. „UV záření může vést k poškození jednotlivých struktur oka, zejména rohovky a sítnice. Pobyt na slunci je proto pro oči nebezpečný zejména v případech nižší koncentrace ozónu v atmosféře, kdy je výrazně vyšší intenzita UV záření,“ upozorňuje oční lékařka MUDr. Jana Mikšovská z kliniky Duovize.

Svoji roli ale také sehrává životní styl současné populace. Stále více času trávíme v budovách a méně v přírodě. V obličeji a v očích tak chybí přirozená pigmentace, která tkáně chrání.

Koho melanom v oku nejčastěji ohrožuje
- lidi nad 25 let
- nejohroženější skupinu pak tvoří lidé kolem 45 let
- obvykle jde o světlé a modrooké jedince se slabší pigmentací.

Jak toto onemocnění odhalit a léčit?

„Nádorová onemocnění očí se projevují různě podle toho, v jakém místě dochází k množení nádorových buněk. Mezi časté projevy patří změna tvaru víček, tvaru oční štěrbiny, novotvary na víčkách, změna barvy spojivky a bělma, změna zabarvení duhovky a zhoršené vidění oka,“ upozorňuje MUDr. Mikšovská.

Onemocnění se také může projevit:

  • vyboulením jednoho oka z očního důlku
  • změnami ve vzhledu oka, např. změna barvy duhovky
  • rozmazaným nebo zamlženým viděním

 Důležitá prevence

Nejdůležitější je ochrana před UV zářením. V případě očí poslouží kvalitní sluneční brýle už od dětského věku a ochranné krémy na oční okolí, aby rakovina nenapadla například jemnou kůži na víčkách.

„I malé děti, kterým se oči ještě vyvíjejí, by měly být proti UV záření chráněny, jelikož právě toto záření může působit na spojivku, s čímž je spojen výskyt pigmentací, které mohou v dospělosti v ojedinělých případech přejít i v melanom oka. Poškození se totiž nemusí projevit hned, ale například až v dospělosti,” upozorňuje přednosta oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka.

Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UV A i UV B zářením. Doporučený je přitom UV 400. „Při pobytu u moře se doporučuje zatmavení brýlí 50-60 %. Úplně tmavá skla nejsou vhodná. Způsobují, že se zorničky ještě více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření. Pokud si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší nechat si změřit UV filtr ve specializované optice,“ dodává Mikšovská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám