Hlavní obsah

Čištění zubů prý může zabránit rakovině tlustého střeva

Novinky, das

Pravidelné čištění zubů alespoň dvakrát denně prospívá nejen zubům a dutině ústní, ale také našemu tlustému střevu. Bakterie, které způsobují krvácení z dásní, se pravděpodobně dostávají přes krevní oběh až do střeva, kde mohou vyvolat rakovinu anebo zhoršit stav stávajících nádorů.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelnou péčí o chrup můžete předejít celé řadě zdravotních problémů.

Článek

Vědci zjistili, že tzv. fusobacterie se vyskytují stokrát častěji u zhoubných nádorů než v normálních buňkách. A právě tito mikrobi mohou polypy ve střevě proměnit ve zhoubné nádory. Zároveň mohou urychlovat růst existujících zhoubných nádorů a zhoršovat stav střev při ulcerózní kolitidě, což může opět vyústit v rakovinu.

Zatím ale vědcům není zcela jasné, jak přesně se tito mikrobi dostávají do krevního řečiště. Jedna teorie hovoří o tom, že se tak děje právě v okamžiku, když jedinec krvácí z dásně. Stejně jak tomu je i u bakterií spjatých s onemocněním srdce a mrtvice.

Fusobacteria zhoršuje onemocnění dásní v ústech, protože na ostatní bakterie působí jako magnet a společně na zubech utváří tzv. biofilm (plak). Právě tyto bakterie pak poškozují dásně, způsobují záněty a v jejich důsledku dochází k uvolnění zubu.

Podle vědecké studie publikované v odborném magazínu Cell Growth and Microby bakterie obsahují protein, který jim umožňuje držet se molekul cukru, jež jsou spjaté s nezhoubnými výrůstky tzv. polypy, stejně jako se zhoubnými nádory ve střevě. Jedná se přitom o anaerobní bakterie, které k životu nepotřebují kyslík a daří se jim i ve střevech. Jakmile se přitom přilepí na polypy nebo zhoubné nádory, začnou podporovat jejich růst.

„Toto zjištění nám pomáhá pochopit mechanismus tohoto onemocnění a zvyšuje se šance na nalezení účinné léčby. Zatím naše zjištění naznačují, že stávající léky zaměřené na stejné nebo podobné mechanismy vázání se bakteriálních proteinů na molekuly cukru by mohly těmto nebezpečným bakteriím zabránit v růstu kolorektálního karcinomu,” vysvětluje pro Daily Mail spoluautorka studie profesorka Wendy Garrettová z TH Chan School na Harvardské Univerzitě.

Podle Gilad Bachrachové  z Hebrejské univerzity ze školy zubního lékařství prozatím ale většina zjištění proběhla na laboratorních myších, výzkum na lidech ještě neproběhl v takovém rozsahu. Vědce tak čekají ještě další výzkumy.

Čištění zubů může snížit i riziko demence

Předpokládá se, že krvácející dásně také ovlivňují zdraví mozku. Podle jedné vědecké studie lidé onemocní Alzheimerem šestkrát rychleji, pokud je trápí onemocnění dásní. Pokud si tedy budete pravidelně čistit zuby, máte i větší naději, že si uchováte výbornou paměť do vysokého věku.

Studie z roku 2012 pak také ukázala, že se lidé s velkým množstvím zubního plaku dožívají nižšího věku. Až o 80 % jim hrozí větší pravděpodobnost předčasného úmrtí.

Před hrozbou vyplývající ze špatné ústní hygieny pak varují i švédští vědci, kteří právě nedostatečnou péči o chrup považují za další rizikový faktor onkologického onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám